Hastighetsbegränsningen på riksväg 34/23

Skriftlig fråga 2019/20:367 av Nermina Mizimovic (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-13
Överlämnad
2019-11-13
Anmäld
2019-11-14
Svarsdatum
2019-11-20
Sista svarsdatum
2019-11-20
Besvarad
2019-11-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Nyligen sänktes hastigheten på riksväg 34/23 från 90 till 80 kilometer i timmen. Riksväg 34/23 passerar genom både Hultsfred och Vimmerby kommun. Båda kommunerna är beroende av att ha tillgång till arbetstillfällen i en betydligt större omfattning än vad den egna kommunen kan erbjuda. Det är kort sagt viktigt att arbetsmarknadsregionen blir större, inte minskas så som blir resultatet när hastigheterna sänks på det sätt som nu.

Att rädda liv och se till visionen om noll döda i trafiken är förvisso viktigt, men då behöver vi andra åtgärder än sänkt hastighet. Lösningar med mittseparering måste kunna vara aktuella i större omfattning så att kommuner och regioner i behov av större arbetsmarknadsregioner inte missgynnas när säkerheten på våra vägar prioriteras.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur ser ministern på möjligheten att ta större hänsyn till arbetsmarknadsregioner när hastighetssänkningar sker?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:367 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)



I2019/

02965

/US

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:367 av Nermina Mizimovic (S) Hastighetsbegränsningen på riksväg 34/23

Nermina Mizimovic har frågat mig om hur ser jag på möjligheten att ta större hänsyn till arbetsmarknadsregioner när hastighetssänkningar sker.

Regeringens arbete med trafiksäkerhet utgår från nollvisionen, där ansvaret för trafiksäkerheten delas mellan dem som utformar och dem som använder transportsystemet. Svenskt trafiksäkerhetsarbete är framgångsrikt. Dödstalen i vägtrafiken har halverats sedan millennieskiftet.

Regeringen beslutade under förra mandatperioden om en nationell trafikslagsövergripande plan för transportinfrastrukturen för perioden 2018–2029 med en satsning på över 700 miljarder kronor. Det innebär ett väsentligt bidrag till trafiksäkerheten, bland annat genom mötesseparering av viktiga vägsträckor, trimningsåtgärder samt inom forskning och innovation. Regeringen möjliggjorde i den nationella planen statlig samfinansiering av trafiksäkerhetsåtgärder på det regionala vägnätet. Det innebär att medel från den nationella planen kan tillföras länsplanerna för att stärka tillgängligheten i hela Sverige och förbättra trafiksäkerheten. Samfinansieringen ska utformas så att åtgärder som förkortar restiden på landsbygd prioriteras.

En av Trafikverkets många åtgärder för att minska antalet döda och svårt skadade i trafiken är att anpassa hastighetsgränser utifrån vägens utformning. När åtgärder vidtas för att förbättra trafiksäkerheten kan det medföra att hastighet sänks på en sträcka. Restiden påverkas bara marginellt av en hastighetssänkning. Vid en sänkning från 90 km/h till 80 km/h, ökar restiden med som mest 50 sekunder milen. Samtidigt minskar risken att omkomma med 40 procent vid en kollision i 80 km/h jämfört med kollision i 90 km/h.

Det är viktigt att vi fortsätter att göra rätt insatser i hela vägnätet där de gör nytta. Med nollvisionen som utgångspunkt så byggs och underhålls vägnätet så att en så hög trafiksäkerhet som möjligt kan uppnås.

Sverige är världsledande inom trafiksäkerhetsarbetet och regeringen har fortsatt hög prioritet i detta arbete.

Stockholm den 20 november 2019

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.