handlingsprogram mot mobbning

Skriftlig fråga 1997/98:339 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-01-22
Anmäld
1998-01-26
Besvarad
1998-01-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:339 av Sten Tolgfors (m) till statsrådet Ylva Johansson om handlingsprogram mot mobbning

Enligt en i radio återgiven skolverksrapport saknar var femte skola handlingsplan mot mobbning. Detta trots att de är ålagda att ha en sådan. Enligt läroplanen från 1994 har rektorn ansvar för att ett handlingsprogram mot mobbning och alla andra trakasserier finns på skolan.

Siffran är hög, i själva verket dubbelt så hög som tidigare undersökningar gett vid handen. 10 % av skolorna saknade enligt en undersökning barnombudsmannen gjorde för ett par år sedan program mot mobbning.

Skolministern har tidigare sagt: "Jag är övertygad om att man i de flesta skolor i dag har upprättat ett åtgärdsprogram för att motverka alla former av våld, trakasserier och mobbning" och "Vi skall ge andra riktlinjer och styrregler för de skolor som hittills inte har påbörjat framtagandet av åtgärdsprogram mot mobbning och arbetet mot våldet. Vi skall uppmärksamma dessa frågor på ett sådant sätt att det leder till resultat ute i skolorna."

Verkligheten visar att skolministern haft en felaktig utgångspunkt i frågan och har gjort för litet för att försäkra sig om att skolorna tar fram handlingsprogram.

Vad avser skolministern göra för att uppgradera skolans arbete mot mobbning och tillse att kravet på handlingsprogram mot mobbning tas på allvar?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:339 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:339 om handlingsprogram mot mobbning
    Statsrådet Ylva Johansson

Sten Tolgfors har frågat mig om vad jag avser att göra för att uppgradera skolans arbete mot mobbning och tillse att kravet på handlingsprogram mot mobbning tas på allvar.

Sten Tolgfors refererar i frågan till en skolverksrapport som anger att var femte skola saknar handlingsprogram mot mobbning trots att de enligt läroplanen är ålagda att ha en sådan.

Jag anser att det är oacceptabelt att inte alla skolor har ett handlingsprogram mot mobbning och utgår ifrån att Skolverket i sitt uppföljnings- och utvärderingsansvar noggrant följer att skolhuvudmännen efterlever de styrdokument som regeringen och riksdag fastlagt. Men det är också viktigt att i detta sammanhang framhålla att ett handlingsprogram i sig inte löser problematiken. Det fordras ett aktivt arbete inom skolan för att få ett gott socialt klimat i umgänget mellan elever såväl som mellan personalen och vice versa.

I en fråga under hösten 1997 från Sten Tolgfors om skolans arbete mot mobbning har jag refererat till det arbete som var under beredning och ledde till propositionen 1997/98:6 Förskoleklass och andra skollagsfrågor som överlämnades till riksdagen i september 1997. Ett av förslagen innebar en skärpning och ett förtydligande av skollagens portalparagraf så att det tydligt framgår att den som verkar inom skolan är skyldig att aktivt motverka alla former av kränkande behandling såsom mobbning och rasistiska beteenden. Riksdagen biföll regeringens proposition i december 1997. En ändring av skollagen har också skett som trätt i kraft fr.o.m. den 1 januari 1998.

Andra bedömningar som regeringen gjorde i ovan nämnda proposition har lett till uppdrag till Skolverket. Jag kan här nämna att Skolverket skall göra en kartläggning av hur uppföljning och utvärdering av skolans värdegrund sker i både offentliga som fristående skolor. Skolverket skall vidare med hänvisning till riksdagens beslut om arbetet mot mobbning effektivisera sitt samarbete med myndigheterna inom Arbetarskyddsverket i frågor som rör skolornas fysiska och psykosociala arbetsmiljö. Båda uppdragen skall redovisas under 1998. Med anledning av det nämnda riksdagsbeslutet har Skolverket fått i uppdrag att utarbeta kommentarer och referensmaterial om hur man lokalt, i kommuner och skolor, kan arbeta med värdegrundsfrågor, t.ex. mobbning och trakasserier på grund av kön eller sexuell identitet.

Under 1996 inrättades en arbetsgrupp för samverkan kring arbetet med skolans värdegrund. Regeringen har den 30 oktober 1997 beslutat att överlämna betänkandet En värdegrundad skola - idéer om samverkan och möjligheter (ds 1997:57) till Skolverket med uppdrag, att mot bakgrund av förslagen i samråd med berörda myndigheter överväga och vidta de åtgärder som behövs på nationell, kommunal och lokal nivå.

En ändring av läroplanerna kommer att ske senare under våren där det tydligt skall framgå rektors ansvar för att rutiner finns i skolans handlingsprogram hur personalen skall hantera problemen när de upptäcker mobbning samt hur kommunikationen mellan rektor, personal, elever och föräldrar skall skötas.

Jag vill avslutningsvis också nämna det uppdrag som Skolverket fått att under 1998 genomföra nationella kvalitetsgranskningar där rektor som styrfunktion i en decentraliserad skolorganisation och elever med behov av särskilt stöd är områden som berörs.

Jag avser att i avvaktan på det arbete som just nu pågår inte vidta några ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.