Handläggningstiderna för miljötillstånd

Skriftlig fråga 2020/21:608 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-19
Överlämnad
2020-11-20
Anmäld
2020-11-24
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Sverige har med rätta hårda miljökrav i lagstiftningen. Exempelvis behöver ett företag som vill starta en ny fabrik visa sin påverkan på miljön och vad man gör för att minska sin påverkan. Det är fullt rimligt.

Mindre rimligt är att det tar väldigt lång tid i Sverige att få nödvändiga tillstånd. Ofta kan den totala handläggningstiden ligga på mellan fem och tio år från det att en miljöansökan lämnas in till att ett slutligt beslut tas. För etableringen av gruvor eller stora elledningar kan det ta ännu längre tid. På samma sätt kan det ta många år att få lov att bygga ett nytt hus eller att etablera en ny fabrik eller en ny elproduktionsanläggning.

Långa handläggningstider och en osäker utgång av rättsprocesser gör att Sverige blir mindre intressant att investera pengar i, vilket i sin tur kan leda till färre jobb. Detta blir extra viktigt då den globala värld vi lever i innebär att företag ofta väljer mellan olika länder för sin etablering. Därför bör hanteringstider för ansökningar generellt kortas.

Olika åtgärder såsom förstärkt rätt ändringstillstånd, nyttjade av regler om bästa teknik och en översyn av villkorens detalj och omfattning är exempel på områden regeringen bör utvärdera och ändra.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att korta handläggningstiderna för miljötillstånd?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:608 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Svar på fråga 2020/21:608 av Lars Hjälmered (M)
Handläggningstiderna för miljötillstånd

Lars Hjälmered har frågat mig om vilka konkreta åtgärder jag avser vidta för att korta handläggningstiderna för miljötillstånd.

Moderna och effektiva tillståndsprocesser är en prioriterad fråga för regeringen och gynnar alla som behöver få sin verksamhet prövad. Under de kommande åren kommer omfattande insatser att krävas för att Sverige ska kunna nå målet om att bli världens första fossilfria välfärdsland, men också för att nå flera andra miljömål. Regeringen har därför tillsatt en utredning för att se över det nuvarande systemet för prövning enligt miljöbalken och föreslå åtgärder för att uppnå en modernare och mer effektiv prövning med bibehållet miljöskydd. Utredningen ska särskilt fokusera på åtgärder som kan underlätta investeringar som bidrar till klimatomställningen eller innebär minskad miljöpåverkan. Utredningen ska presentera sitt betänkande i december 2021.

Regeringen har också gett berörda myndigheter i uppdrag att ta fram samlad statistik för miljöprövningen. Sådan statistik är viktig, inte minst för att följa utvecklingen av handläggningstider och identifiera lämpliga effektiviseringsåtgärder.

Regeringen har vidare tillsatt en utredning som ska se över bestämmelsen om kommunal tillstyrkan vid miljöprövningen av vindkraft. En särskild utredare har fått i uppdrag att i dialog med kommunerna m.fl. undersöka förutsättningarna för att ta bort kravet på kommunal tillstyrkan för att göra miljöprövningen av vindkraft mer rättssäker och förutsägbar. Om det saknas förutsättningar att ta bort kravet på kommunal tillstyrkan ska utredaren föreslå alternativa lösningar för att öka förutsägbarheten i processen. Uppdraget redovisas den 30 juni 2021.

Effektiva tillståndsprocesser kräver att myndigheterna har förutsättningar att genomföra sitt uppdrag. För att korta handläggningstiderna och förstärka arbetet med prövning har regeringen i budgetpropositionen för 2021 föreslagit en förstärkning av förvaltningsanslagen för länsstyrelserna och Naturvårdsverket.

Vidare bereds promemorian Anpassad miljöprövning för en grön omställning (Ds 2018:38) inom Regeringskansliet.

Stockholm den 2 december 2020

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.