Handel med barn

Skriftlig fråga 2012/13:209 av Hoff, Hans (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-12-14
Anmäld
2012-12-14
Besvarad
2012-12-19
Svar anmält
2012-12-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 december

Fråga

2012/13:209 Handel med barn

av Hans Hoff (S)

till statsrådet Birgitta Ohlsson (FP)

Enligt en rapport från FN:s organisation mot droger och kriminalitet utgör barn 27 procent av offren för människohandeln. Det är främst flickor under 18 år som är utsatta.

Barnen behandlas hänsynslöst och betraktas som vilken vara som helst som kan köpas och säljas på en marknad. Människohandel är en mycket inkomstbringande verksamhet som sker i det fördolda. Den som utnyttjas kan återanvändas om och om igen, vilket gör människohandeln till en mycket lönsam verksamhet som ofta är grunden för annan kriminalitet.

EU är inte bara en ekonomisk union utan även en politisk union som ska sträva efter att förbättra livsförutsättningarna för dess invånare. Barn som lever i socialt utsatta förhållanden riskerar i högre grad än andra barn att utsättas för människohandel. Fattigdom och maktlöshet är ofta grunden till handeln med barn. Barn är lättare att exploatera än vuxna. EU måste vidta åtgärder för att förhindra att barn säljs och utnyttjas.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förhindra att barn inom EU utsätts för människohandel?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:209 besvarad av Statsrådet Birgitta Ohlsson

den 19 december

Svar på fråga

2012/13:209 Handel med barn

Statsrådet Birgitta Ohlsson

Hans Hoff har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förhindra att barn inom EU utsätts för människohandel.

Människohandel, i synnerhet människohandel med barn, är en avskyvärd, kriminell verksamhet och ett cyniskt sätt att tjäna pengar. Det är fråga om en mycket allvarlig brottslighet.

Arbetet mot människohandel har varit prioriterat på EU:s dagordning i många år och Sverige har varit en av de drivande medlemsstaterna. Genom det fleråriga Stockholmsprogrammet 2009–2014 för EU:s inrikes och rättsliga samarbete lyfte vi fram människohandel som den viktigaste av brottstyper att förebygga och bekämpa. Stockholmsprogrammet är också tydligt när det gäller arbetet för barns rättigheter och skyddet av barn mot sexuella övergrepp.

Det omfattande EU-direktiv om människohandel som antogs i april 2011 lägger fast bindande bestämmelser om straffrätt, polisiärt och rättsligt samarbete och skydd till brottsoffer. Det finns särskilda bestämmelser om skydd för barn som är offer för människohandel. Den svenska regeringen och det svenska ordförandeskapet i EU 2009 var pådrivande i förhandlingarna om direktivet som ska vara genomfört i medlemsstaterna senast den 6 april 2013.

I juni 2012 antog EU-kommissionen en strategi mot människohandel för åren 2012–2016. I strategin uppmärksammas att barn är särskilt sårbara för att utsättas för människohandel. Detta bekräftas av flera olika studier rörande offer för människohandel och ett antal åtgärder planeras, bland annat framtagandet av riktlinjer för hur barn som är offer för människohandel bäst kan skyddas. Sverige har aktivt gett sitt stöd till arbetet med strategin.

Att minska fattigdom och socialt utanförskap är givetvis också centralt för att minska barns utsatthet och risken att falla offer för människohandel. Ett av målen i Europa 2020-strategin är att minska fattigdomen i Europa. Målet är att minst 20 miljoner färre ska riskera fattigdom år 2020. För att uppnå detta mål görs en rad insatser, både på EU-nivå och nationellt.

Jag vill vidare lyfta fram EU:s Östersjöstrategi där en av målsättningar är att minska omfattningen och skadeverkningarna av gränsöverskridande brottslighet i regionen. När det gäller människohandel så finns ofta samröre med organiserad brottslighet, och regionalt samarbete är många gånger en förutsättning för att kunna motverka och bekämpa dessa brott. Ett effektivt sätt att bekämpa organiserad brottslighet är att minska dess lönsamhet. Inom ramen för EU:s Östersjöstrategi finns projekt som syftar till att hitta gemensamma modeller mellan Östersjöländerna för att hindra penningtvätt och att återta brottsligt förvärvade tillgångar. Samarbetet i Östersjöregionen har stärkts genom EU:s Östersjöstrategi och aktionsgruppen mot organiserad brottslighet i Östersjöregionen har tillsammans med Europol tagit fram en hotbildsanalys för Östersjöområdet, som ligger till grund för gemensamma operationer mellan brottsbekämpande myndigheter i länderna. Sverige deltar också aktivt i Expertgruppen för utsatta barn (EGCC) inom Östersjöstaternas råd. Ett prioriterat område för samverkan mellan länderna i expertgruppen är skyddet för barn utsatta för människohandel.

Låt mig slutligen nämna ett projekt inom EU:s Östersjöstrategi för att motverka arbetskraftsexploatering som benämns Adstringo. Detta projekt syftar till att få en bättre bild av vilka som riskerar falla offer och hur dessa rekryteras.

Som sagt, människohandel är en mycket allvarlig form av gränsöverskridande brottslighet. För att förebygga och bekämpa denna krävs ett effektivt gränsöverskridande samarbete.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.