Gripandet av kriminella

Skriftlig fråga 2020/21:3171 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-06-10
Överlämnad
2021-06-10
Anmäld
2021-06-11
Besvarad
2021-06-23
Sista svarsdatum
2021-06-23
Svarsdatum
2021-06-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I en omfattande internationell insats greps nyligen 800 personer med misstänkta kopplingar till kriminell verksamhet. Hela 155 av dessa greps i Sverige. Dessutom beslagtogs bland annat droger, vapen, kontanter och smycken.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson var snabbt ute på nätet och twittrade: Ett mycket fint internationellt polissamarbete, där svensk polis haft en ledande roll, får effekt över hela världen. Mycket bra!

Det är ganska magstarkt av ministern att försöka ge sken av att det är svensk polis som ligger bakom den framgångsrika insatsen. Sanningen är ju i stället att det var amerikanska FBI som ansåg att den kriminella miljön var så stor och våldsam att det krävdes insatser och därför satte igång operation Trojan Shield, till vilken den svenska polisen bjöds in. Den svenska polisen hade inte haft möjlighet att få underlag som lett till gripandena eftersom regeringspartierna konsekvent motsatt sig att ge polisen förbättrade verktyg i form av användandet av hemliga tvångsmedel mot de kriminella gängen.

I stället har Sverige fått förlita sig på att utländska polismyndigheter gör grovjobbet. Fransmännen knäckte Enchrochat och nu låg amerikanerna bakom Anom.

De arbetsmetoder man använt sig av strider nämligen mot svensk lag. I stället för att förändra och möjliggöra för svensk polis att använda sig av liknande metoder har regeringspartierna vägrat godkänna det. I stället försöker nu ministern att ta åt sig någon form av ära över den lyckade insatsen. Regeringen borde i stället skämmas över att närmare 20 procent av de gripna har gripits i Sverige, vilket beror på den misslyckade kriminalpolitik som regeringspartierna har fört så att den kriminella miljön har tillåtits frodas.

Av denna anledning vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att möjliggöra för svensk polis att själv använda sig av de arbetsmetoder som nu lett till stora framgångar mot de kriminella gängen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3171 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Ju2021/02350 Justitiedepartementet Inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3171 av Björn Söder (SD)
Gripandet av kriminella

Björn Söder har, mot bakgrund av insatserna mot Encrochat och insatsen Trojan Shield, frågat mig om jag avser vidta några åtgärder för att möjliggöra för svensk polis att själv använda sig av de arbetsmetoder som lett till stora framgångar mot de kriminella gängen.

Regeringen har haft en kompromisslös hållning mot kriminella nätverk. Därför har vi sett till att de brottsbekämpande myndigheterna har de bästa möjliga förutsättningarna för att utföra sina uppdrag. Vi har sett till att det utbildas fler poliser, vi har skärpt straffen och sett till att polis och åklagare fått fler verktyg. Regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet syftar till att både bryta nyrekryteringen och att bekämpa gängkriminaliteten. Det innehåller också förebyggande insatser inom bl.a. skola, socialtjänst och välfärd. Den satsning mot gängkriminaliteten som regeringen genomför är den mest omfattande någonsin i Sverige och den angriper brottsligheten från flera håll samtidigt.

Möjligheterna att komma åt elektronisk bevisning har stor betydelse för bekämpandet av kriminella nätverk. Därför har regeringen bl.a. infört det nya hemliga tvångsmedlet hemlig dataavläsning. Det nya tvångsmedlet ger bättre och mer effektiva möjligheter att få del av information som tidigare inte har varit tillgänglig, t.ex. krypterad och anonymiserad information. Sedan lagen trädde i kraft den 1 april 2020 har verktyget använts av myndigheterna i väsentligt större utsträckning än vad som förutsågs.

Genom att delta aktivt i det internationella samarbetet mot brottsligheten har vi den senaste tiden nått framgångar genom insatserna mot Encrochat och nu genom operationen Trojan Shield. Det har blivit tydligt att det är viktigt att våra myndigheter har möjlighet att samarbeta med andra länder för att kunna genomföra dessa gemensamma insatser. Regeringen har genom flera förslag gjort det enklare för svenska myndigheter att begära hjälp av myndigheter i andra länder i utredningar där det finns gränsöverskridande inslag. Senast har regeringen genom propositionen Sveriges tillträde till Europarådets konvention om it-relaterad brottslighet sett till att våra brottsbekämpande myndigheter har fler möjligheter till samarbete med andra länder. Det hårda arbete som den svenska polisen lägger ner både i Sverige och tillsammans med andra länder ledde till att myndigheten tillfrågades om att leda arbetet med Trojan Shield vid Europol, tillsammans med Nederländerna.

På senare tid har ett flertal nya åtgärder tillkommit och flera utredningar pågår, t.ex. utredningen om utökade möjligheter att använda hemliga tvångsmedel. Vi har också sett till att myndigheternas goda möjligheter att kunna samarbeta internationellt ger resultat och har kontinuerligt fört en dialog med myndigheterna om deras behov. Eftersom en majoritet i riksdagen har röstat för en misstroendeförklaring mot statsministern avstår jag för närvarande från att uttala mig om vilka initiativ regeringen har för avsikt att vidta på detta område framöver.

Stockholm den 23 juni 2021

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.