Granskning av vård och omsorg

Skriftlig fråga 2019/20:579 av Lotta Olsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-12-06
Överlämnad
2019-12-06
Anmäld
2019-12-09
Svarsdatum
2019-12-18
Sista svarsdatum
2019-12-18
Besvarad
2019-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Vård och omsorg drivs i både offentlig och privat regi. Oavsett vårdgivare och vem som är huvudman för omsorgen är det Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som är tillsynsmyndighet. I debatten förekommer det ofta åsikter om att den ena eller den andra vårdgivaren inte sköter verksamheten på bästa sätt.

Att vård och omsorg är välfungerande och att verksamheten sköts korrekt är viktigt på många olika sätt. Dels för att svenska medborgare ska få den vård och omsorg de behöver i tid och på ett säkert sätt, dels för att verksamheterna drivs på strategiskt och effektivt sätt.

Nu har Riksrevisionen presenterat en rapport där man ger IVO kritik för att man inte levt upp till sitt myndighetsansvar. Man har också anmärkt på att regeringen inte ger IVO stabila och långsiktiga förutsättningar för sitt uppdrag.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur besvarar ministern den kritik som har framkommit gällande regeringens politik för IVO, och vad avser ministern att göra för att åtgärda bristerna?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:579 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2019

/05123

/FS

S2019/

05131

/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:553 av Camilla Waltersson Grönvall (M) och fråga 2019/20:579 av Lotta Olsson (M) Inspektionen för vård och omsorg och Granskning av vård och omsorg

Camilla Waltersson Grönvall och Lotta Olsson har ställt frågor med anledning av Riksrevisionens granskningsrapport Inspektionen för vård och omsorg – en tillsynsverksamhet med förhinder (RiR 2019:33). Camilla Waltersson Grönvall har frågat mig vilka nya konkreta nationella åtgärder som jag avser att verka för i syfte att skyndsamt se till att denna centrala tillsynsverksamhet prioriteras och ges långsiktiga förutsättningar. Lotta Olsson har frågat mig hur jag besvarar den kritik som har framkommit gällande regeringens politik för IVO, och vad jag avser att göra för att åtgärda bristerna.

IVO har ett mycket viktigt tillsynsuppdrag vars syfte är att granska att befolkningen får vård och omsorg som är säker, har god kvalitet och bedrivs i enlighet med lagar och andra föreskrifter. Regeringens övergripande styrning av IVO är inriktat på att säkerställa att IVO bedriver en effektiv tillsyn och att tillsynen och verksamheten utvecklas i enlighet med myndighetens grunduppdrag. Sedan myndigheten bildades har regeringen gett IVO uppdrag och återrapporteringskrav för att kunna följa att verksamheten utvecklas i rätt riktning. Detta är också något som Riksrevisionen framhåller i sin granskningsrapport. Att anslagsnivån har varierat över tid beror på att extra medel har tillförts myndigheten vid tillfälliga arbetsanhopningar såsom vid reformer om ökade tillståndskrav eller i samband med det stora flyktingmottagandet 2015. Regeringen kommer fortsatt att verka för att IVO ska ha de förutsättningar som behövs för att myndigheten ska kunna bedriva en effektiv verksamhet och kommer att sträva efter att IVO får stabila ekonomiska ramar föra att kunna fullgöra sitt tillsynsuppdrag.

Regeringen avser att redovisa sin bedömning av Riksrevisionens iakttagelser och rekommendationer i en skrivelse som regeringen lämnar till riksdagen i mars 2020.

Stockholm den 18 december 2019

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.