Glömda barns upprättelse

Skriftlig fråga 2005/06:1338 av Larsson, Maria (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-30
Anmäld
2006-03-30
Besvarad
2006-04-05
Svar anmält
2006-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 mars

Fråga 2005/06:1338 av Maria Larsson (kd) till statsrådet Morgan Johansson (s)

Glömda barns upprättelse

Den 29 mars presenterade Socialstyrelsen sin utredning där man haft i uppdrag att finna svar på frågan om övergrepp och kränkningar förekommit vid institutioner inom den sociala barnavården. Det är en stundtals svår läsning med beskrivningar av misshandel, sexuella övergrepp och bristfällig omsorg.

Några av de förslag Socialstyrelsen presenterar i sin rapport, till följd av dessa vittnesmål, handlar om att inrätta en oberoende kommitté som ska ha till uppgift att granska övergrepp och vanvård vid institutioner och familjehem. De vill också få till stånd en nationell hjälptelefon för stöd till tidigare barnhemsbarn och fosterbarn.

Socialstyrelsen vill även ge Riksarkivet i uppdrag att publicera vägledande information om hur man söker efter sina uppgifter om beslut och vistelse i barnhem och fosterhem. För många av de personer vilka som barn omhändertogs och placerades är orsaken till att så skedde okänd.

Sammantaget kan sägas om Socialstyrelsens slutsatser och förslag att de syftar till att ge dessa glömda barn, i dag vuxna, upprättelse och stöd.

Vad avser statsrådet att göra med anledning av Socialstyrelsens rapport?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1338 besvarad av

den 5 april

Svar på fråga 2005/06:1338 om glömda barns upprättelse

Statsrådet Morgan Johansson

Maria Larsson har frågat mig vad jag avser att göra med anledning av Socialstyrelsens rapport Förekom övergrepp och kränkningar vid institutioner inom den sociala barnavården under tiden 1950@1980?

Bakgrunden till denna rapport är det uppdrag som jag gav till Socialstyrelsen i december 2005 att utifrån befintlig forskning och annan relevant dokumentation och erfarenheterna från Norge bedöma omfattningen av regelbundna eller systematiska kränkningar, övergrepp och vanvård vid institutioner inom den sociala barnavården under åren 1950@1980, undersöka vilken dokumentation i form av till exempel tillsynsrapporter och journaler som finns tillgänglig från samma tidsperiod samt föreslå åtgärder i syfte att stödja de utsatta samt föreslå hur deras erfarenheter kan dokumenteras.

Min bedömning är att de personer som varit utsatta för kränkningar eller övergrepp och som själva vill träda fram med sin berättelse ska få det stöd och den hjälp de behöver för att kunna göra detta. Ett betydelsefullt förslag i Socialstyrelsens rapport är att inrätta en kommitté med uppdrag att dokumentera dessa personers erfarenheter och i det sammanhanget även ge psykologiskt stöd. Kommittén skulle även vara tillgänglig per telefon för den som så önskar.

Jag ser mycket allvarligt på de oacceptabla förhållanden som beskrivits inom den sociala barnavården och avser att fortsätta arbetet med denna fråga utifrån Socialstyrelsens förslag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.