Glasindustrin i Kalmar län

Skriftlig fråga 2008/09:481 av Liljevall, Désirée (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-01-15
Anmäld
2009-01-15
Besvarad
2009-01-21
Svar anmält
2009-01-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 januari

Fråga

2008/09:481 Glasindustrin i Kalmar län

av Désirée Liljevall (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Det nya året hade knappt hunnit börja innan antalet varsel om uppsägningar började dugga tätt i landet. Även Kalmar län drabbas. Den internationella lågkonjunkturen har slagit hårt mot den småländska glasindustrin som har fått se sin försäljning minska kraftigt under andra halvåret av 2008. Av de 230 personer som i dagsläget är anställda på bruket i Orrefors Kosta kommer 94 personer att förlora sitt arbete. Tillsammans med de varsel som lades inom glasindustrin under 2008 så försvinner totalt 300 arbetstillfällen i Glasriket. För en liten ort i en mindre kommun så innebär detta stora problem. Under 2008 förlorade Nybro kommun 600 industrijobb, en siffra som nu höjs.

Insatser behövs nu för att stödja de anställda som kommer att förlora sina arbeten men även företagarna är i behov av stödåtgärder. De krav som har framförts lokalt är stödåtgärder för utbildning och exportstöd.

Vilka åtgärder avser näringsministern att vidta för att stödja den småländska glasindustrin?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:481 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 21 januari

Svar på fråga

2008/09:481 Glasindustrin i Kalmar län

Näringsminister Maud Olofsson

Desirée Liljevall har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stödja den småländska glasindustrin.

Låt mig först understryka att jag känner starkt med alla de som drabbas av besked om varsel, i det här fallet de anställda inom glasindustrin. Jag vill också framhålla att regeringen noga följer utvecklingen av varsel i olika branscher och i olika delar av landet, bland annat med stöd av de regionala samordnare regeringen utsett i exempelvis Kalmar län. Regeringen lyssnar också till vad de regionala samordnarna framför när det gäller behov och förslag till åtgärder. Jag förutsätter också att företagen tar sitt ansvar som arbetsgivare.

De samlade satsningarna i statsbudgeten för 2009 och andra stimulansåtgärder kommer aktivt att bidra till att förstärka de åtgärder som vidtagits och planeras av samordnare och andra aktörer, lokalt och regionalt. Statsbudgeten för 2009, med reformer på 32 miljarder kronor, är enligt EG-kommissionen den mest expansiva i Europa och skapar förutsättningar för investeringar nu och i framtiden. Regeringen har också tillfört ytterligare resurser om sammanlagt 8,3 miljarder kronor för jobb och omställning som kompletterar inriktningen i budgeten. Vi vässar och förstärker verktygen inom arbetsmarknadspolitiken och förbättrar efterfrågan inom byggsektorn. En annan kraftfull åtgärd i detta sammanhang är att Almi Företagspartner AB tillförts ytterligare 2 miljarder kronor som kapitaltillskott.

Totalt sett finns det alltså resurser både på kort och lång sikt för att möta neddragningarna. Nu handlar det om att kraftsamla och samordna dessa resurser.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.