Till innehåll på sidan

Geografisk spridning av våra svenska travbanor

Skriftlig fråga 2008/09:675 av Liljevall, Désirée (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-02-26
Anmäld
2009-02-27
Besvarad
2009-03-04
Svar anmält
2009-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 februari

Fråga

2008/09:675 Geografisk spridning av våra svenska travbanor

av Désirée Liljevall (s)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Turism och upplevelseindustri är viktiga komponenter för hela landets utveckling. Det är angeläget att det finns attraktioner i varje län som lockar människor från andra delar av Sverige. Sveriges travsport är en näring som engagerar många människor, som skapar arbetstillfällen och därmed framtidstro över hela landet.

Nu har dock regeringen föreslagit att travsportsverksamheten ska centraliseras under delar av året. Det innebär att mitt eget län, Kalmar, går miste om Kalmartravets och turistnäringens betydelsefulla åretruntevenemang.

Det behövs en ordentlig analys av varje travbanas betydelse för turistindustrin och hur man på ett framsynt sätt kan kombinera en god geografisk spridning av travsporten.

Vilka åtgärder avser kulturministern att vidta för att se till att travsporten fortfarande kan ha en god geografisk spridning i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:675 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 4 mars

Svar på fråga

2008/09:675 Geografisk spridning av våra svenska travbanor

Finansminister Anders Borg

Désirée Liljevall har frågat kulturministern vilka åtgärder hon avser att vidta för att se till att travsporten fortfarande kan ha en god geografisk spridning i Sverige.

Arbetet är fördelat att jag bör svara på frågan. Frågan är ställd mot bakgrund av att frågeställaren uppfattat att regeringen föreslagit att travsportverksamheten ska centraliseras under delar av året.

Det finns ett avtal rörande spelbolaget AB Trav och Galopp (ATG) mellan staten, Svenska Travsportens Centralförbund (STC) och Svensk Galopp som syftar till att reglera och spegla ansvarsförhållandet mellan dessa parter. Av avtalet framgår att förbunden sörjer för såväl tävlingsverksamheten och de sportsliga värdena i verksamheten som för trav- och galoppsportens utveckling i övrigt. ATG ansvarar för spelverksamheten och för att ekonomiska resurser ställs till hästsportens förfogande för att säkerställa en långsiktig och positiv utveckling. Staten ansvarar, genom beviljande av koncession till ATG, för att bolaget ges förutsättning att uppfylla sitt uppdrag.

Det framgår vidare av avtalet att ATG och förbunden har att verka för att trav- och galoppsporten inom landet ska kunna bedrivas på ett sådant sätt att de långsiktiga förutsättningarna för sportens utveckling och geografiska spridning tryggas. Därvid ska galoppsportens och de mindre travbanornas särskilda behov beaktas. Det ankommer på sportens organisationer att inom ramen för de ekonomiska resurser som ATG:s verksamhet genererar göra sådana överväganden med beaktande av avtalet med staten. Med detta som utgångspunkt har STC och ATG, på travsportens initiativ, beslutat att införa en ny indelning av landets travbanor och ett nytt resursfördelningssystem för svensk travsport från och med 2010.

Förändringarna är direkt kopplade till projektet Framtidens travsport, med syfte att utveckla tävlingsverksamheten och anpassa arenorna till morgondagens krav. Ambitionen med den nya modellen är att utnyttja travets anläggningar och organisation mer effektivt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.