Friskolors ansvar vid elevers frånvaro

Skriftlig fråga 2016/17:693 av Daniel Riazat (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-20
Överlämnad
2017-01-23
Anmäld
2017-01-24
Svarsdatum
2017-02-01
Sista svarsdatum
2017-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Varje dag är det barn som av olika anledningar inte går till skolan trots att vi har skolplikt. Den 9 januari tog Gustav Fridolin emot utredningen Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94). Utredningen tar upp vikten av tidiga insatser mot elevers frånvaro och pekar ut brister i dagens lagstiftning. Ett exempel på detta är att medan kommunerna enligt skollagen har ett ansvar att se till att eleverna i dess skolor slutför sin utbildning har inte friskolor samma ansvar. Det är bekymmersamt att elever i friskolor i dag riskerar att inte få samma stöd och hjälp som i kommunala skolor. Oavsett vilken skola föräldrar väljer att sätta sina barn i måste de kunna lita på att den skolan gör allt för att barnen ska få en bra utbildning och en bra start på livet.

Min fråga till utbildningsminister Gustav Fridolin är därför:

 

Avser ministern att ta till sig utredningens förslag och återkomma med en proposition med förslag till ny lagstiftning?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:693 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

Dnr U2017/00247/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:693 av Daniel Riazat (V) Friskolors ansvar vid elevers frånvaro

Daniel Riazat har frågat mig om jag avser att ta till mig utredningens förslag (Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera) och återkomma med en proposition med förslag till ny lagstiftning.

Elevers frånvaro är ett stort problem och ett tecken på att arbetet med att förebygga och åtgärda frånvaro behöver förbättras. Om en huvudman inte tidigt uppmärksammar och utreder en elevs frånvaro ökar risken för att den blir långvarig eller regelbunden. För den enskilde eleven kan en sådan frånvaro leda till stora svårigheter. En ofullständig grundskoleutbildning eller motsvarande försvårar ett framtida aktivt deltagande i såväl fortsatta studier som yrkes- och samhällsliv. Lärande i sig och att gå ut skolan med goda resultat leder till minskad ohälsa samt minskad risk för utanförskap. Att klara skolan är också den enskilt viktigaste faktorn för barns framtida hälsa. Att öka skolnärvaron innebär således en stor vinst både för den enskilda eleven och för samhället.

Ansvaret för att skolplikten fullgörs vilar på flera parter. En hemkommun har det övergripande ansvararet för att se till att skolpliktiga barn får den utbildning de har rätt till. Det innebär att om barnet inte går i någon av hemkommunens grundskolor eller grundsärskolor, ska hemkommunen se till att skolplikten fullgörs på annat sätt. Den kan exempelvis fullgöras hos en enskild huvudman. En kommunal huvudman ska se till att eleverna i kommunens grundskola och grundsärskola fullgör sin skolgång. Liknande bestämmelser finns för specialskolan och sameskolan som har statlig huvudman. För att en hemkommun ska kunna fullgöra sitt övergripande ansvar för en skolpliktig elevs skolgång är en enskild huvudman skyldig att i vissa situationer snarast lämna uppgift till hemkommunen. Det ska ske när en skolpliktig elev börjar eller slutar vid en fristående skola eller utan giltig orsak är frånvarande i betydande utsträckning (7 kap. 21–23 §§ skollagen).

Enligt Statens skolverks allmänna råd bör huvudmannen ha rutiner för att se till att skolplikten fullgörs. Rektorn bör skapa rutiner för kontinuerlig frånvarorapportering som gör det möjligt att snarast uppmärksamma och ha en samlad bild av elevernas frånvaro och se till att orsakerna till frånvaron skyndsamt utreds (SKOLFS 2012:34). Om en huvudman inte fullgör sina skyldigheter får Statens skolinspektion bl.a. förelägga huvudmannen att vidta åtgärder. Sammanfattningsvis har såväl kommuner som huvudmän och rektorer ett långtgående ansvar för att se till att elever fullgör sin skolgång.

Eftersom elever med problematisk frånvaro är en prioriterad grupp för regeringen beslutade regeringen den 19 november 2015 att ge en särskild utredare i uppdrag att kartlägga elevers problematiska frånvaro i de obligatoriska skolformerna. Syftet med utredningen var att säkerställa alla elevers rätt till en likvärdig utbildning.

Som framgår av Daniel Riazats fråga tog jag den 9 januari 2017 emot betänkandet Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94). I utredningen lämnas förslag som rör huvudmannens ansvar för att skolplikten fullgörs. Utredningen föreslår bl.a. att enskilda huvudmän ska ges samma ansvar som offentliga huvudmän för att se till att elever i utbildning under deras ledning fullgör sin skolgång. Betänkandet kommer inom kort att skickas ut på remiss. Därefter kommer förslagen att beredas vidare inom Regeringskansliet.

Stockholm den 1 februari 2017

Gustav Fridolin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.