Frigivande av jämställdhetsaktivist i Iran

Skriftlig fråga 2008/09:679 av Linde, Hans (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-02-27
Anmäld
2009-02-27
Besvarad
2009-03-04
Svar anmält
2009-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 februari

Fråga

2008/09:679 Frigivande av jämställdhetsaktivist i Iran

av Hans Linde (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Nyligen greps den iranska jämställdhetsaktivisten Alieyh Eghadamdost och sattes i det ökända Evianfängelset i Teheran. Hon är åtalad för att ha deltagit i en fredlig demonstration den 11 juni 2006. Hon greps när hon deltog i ett möte med andra kvinnoaktivister. Irans religiösa revolutionsdomstol dömde henne först till tre år och fyra månader i fängelse samt 20 piskrapp. Revisionsdomstolen ändrade domen till tre års fängelse.

Alieyh Eghadamdost är en av de iranska kvinnokämpar som var med och startade en namninsamling som syftar till att samla in en miljon namnunderskrifter för att visa vilket stöd det finns bland Irans kvinnor för att staten Iran ska ändra alla de kvinnofientliga lagar som drabbar de iranska kvinnorna hårt. Under den tid namninsamlingen har pågått har de aktiva kvinnorna trakasserats.

Iran har undertecknat den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter som ger även iranska kvinnor rätt till yttrandefrihet. Aliyeh Eghadamdost greps när hon utnyttjade de politiska rättigheter som FN-konventionen ger henne.

Jag vill med anledning av detta fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att Alieyh Eghadamdost ska friges och för att Iran därmed ska följa de internationella konventioner landet undertecknat?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:679 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 4 mars

Svar på fråga

2008/09:679 Frigivande av jämställdhetsaktivist i Iran

Utrikesminister Carl Bildt

Hans Linde har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att den iranska jämställdhetsaktivisten Aliye Eqdamdost ska friges och för att Iran därmed ska följa de internationella konventioner landet undertecknat.

Aliye Eqdamdosts fängslande är oroväckande och belyser bristen på åsikts- och yttrandefrihet i Iran. Att krav på kvinnors åtnjutande av de mänskliga rättigheterna inte kan framföras på fredlig väg är oacceptabelt.

Jag har tidigare uttalat mitt stöd och uppskattning för kvinnorättsaktivisters engagemang för att främja de mänskliga rättigheterna i Iran. I samband med utreseförbudet och den senare villkorliga domen för Parvin Ardalan, framförde jag betydande kritik mot den iranska regimen. Vid den iranske biträdande utrikesministerns besök till Sverige i januari i år tog vi upp situationen för den iranska nobelpristagaren och advokaten Shirin Ebadi, som likt Ardalan och Eqdamdost är engagerade i rörelsen för en miljon namnunderskrifter mot diskriminering av kvinnor i iransk lagstiftning. Kritik mot de trakasserier Ebadi och hennes center för mänskliga rättigheter har fått utstå har även framförts av Europeiska unionen.

Sverige och EU har kontinuerliga kontakter med iranska företrädare där de mänskliga rättigheterna i Iran tas upp till diskussion. Möjligheterna att utöva påtryckningar mot Iran är begränsade, bland annat då Iran fortfarande olyckligtvis vägrar att återuppta den särskilda MR-dialogen med EU som har varit fryst sedan 2004.

Sveriges regering kommer att fortsätta att försöka förmå Iran att respektera och implementera de mänskliga rättigheterna och avser att noga följa utvecklingen när det gäller fallet Aliye Eqdamdost.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.