Frigivande av Dawit Isaak

Skriftlig fråga 2008/09:587 av Wigström i Göteborg, Cecilia (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-02-09
Anmäld
2009-02-10
Besvarad
2009-02-18
Svar anmält
2009-02-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 februari

Fråga

2008/09:587 Frigivande av Dawit Isaak

av Cecilia Wigström i Göteborg (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

I över sju år har nu den svenske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea utan rättegång. Det finns uppgifter som säger att Isaaks hälsotillstånd nu har försämrats och att han har tagits in på sjukhus. Vi vet att förhållandena för fångar i Eritreas fängelser är mycket dåliga och att tortyr förekommer.

Regeringen har nu skickat ambassadör Fredrik Schiller till Eritrea för att verka för en frigivning men Dawit Isaaks hälsotillstånd är nu så allvarligt att detta inte är nog. Vi måste lyfta frågan till ministernivå för att visa att Sverige inte accepterar att en svensk medborgares rättigheter kränks på detta grova sätt.

Är utrikesministern beredd att åka till Eritrea för att verka för att Dawit Isaak, som sitter oskyldigt fängslad, ska släppas fri?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:587 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 18 februari

Svar på fråga

2008/09:587 Frigivande av Dawit Isaak

Utrikesminister Carl Bildt

Cecilia Wigström i Göteborg har frågat mig om jag är beredd att åka till Eritrea för att verka för att Dawit Isaak ska släppas fri.

Ärendet Dawit Isaak är ett allvarligt humanitärt fall och har hög prioritet för utrikesförvaltningen. Vi tar självfallet de senaste uppgifterna om hans försämrade hälsotillstånd och om att han ska ha förts till sjukhus på största allvar.

Sverige lägger sedan lång tid tillbaka ned stora ansträngningar för att nå en lösning. Det ligger emellertid i sakens natur att jag tyvärr inte närmare kan redogöra för hur regeringen arbetar med denna fråga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.