Framtiden för Bromma flygplats

Skriftlig fråga 2020/21:2969 av Jimmy Ståhl (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-24
Överlämnad
2021-05-25
Anmäld
2021-05-26
Svarsdatum
2021-06-02
Sista svarsdatum
2021-06-02
Besvarad
2021-06-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Placeringen av Bromma flygplats är en strategisk fördel för Sverige. Från Bromma flygplats kan vi lätt färdas till och från olika delar av Sverige för att möjliggöra att landets olika delar hålls samman. Närheten till centrala Stockholm och den utbyggda kollektivtrafiken gör att det är smidigt och enkelt att resa till och från Bromma. Flygplatsen är viktig för näringslivet och för att upprätthålla centrala funktioner i riket med regering, riksdag och myndigheter. Närheten till universitetssjukhuset Karolinska talar också för Brommas samhällsviktiga hantering av ambulans- och sjuktransporter. 

Det sker en omvandling av flyget, och omvandlingen går fort. Elektrifiering, vätgas och biobränslen, tillsammans med utvecklingen av helt nya typer av flygplan och drönare, minimerar snart flygandets negativa klimatpåverkan. Regeringen har själv, med Elektrifieringskommissionen och organisationen Fossilfritt Sverige, pekat på flyget som en viktig del i klimatomställningen. Bromma har i dag olika typer av flyg (långsammare/mindre/miljövänligare) och helikopterverksamhet som inte passar in i flygmönstret på Arlanda. 

Swedavias rapport, som ännu inte offentliggjorts, om minskat flygande och bristande lönsamhet för Bromma flygplats spelar sannolikt en avgörande roll för regeringens beslut rörande Bromma flygplats framtid. Trafikutskottet kallade Swedavia till ett möte och ställde då frågan om de var beredda att låta Bromma flygplats tas över av en annan aktör fram till 2038. Svaret var NEJ. Det kan absolut finnas fördelar för Swedavia att samla Stockholms flygtrafik, för att på så sätt öka lönsamheten på Arlanda, men fram till dess att Arlanda har den flygkapacitet som krävs för alla typer av flygtransporter är det mindre bra. 

Regeringen har tidigare ställt sig bakom Anders Sundströms utredning om att inte avveckla Bromma innan 2038 och att Arlanda måste byggas ut. Nu finns det en majoritet i riksdagen som inte delar regeringens önskan om att tidigarelägga avvecklingen av Bromma flygplats. Att hänvisa till minskat resande mitt i pandemin känns inte heller seriöst. 

Med anledning av texten ovan frågar jag infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Är regeringen villig att ompröva sitt beslut gällande Bromma flygplats framtid?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2969 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2021/01557 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2969 av Jimmy Ståhl (SD)
Framtiden för Bromma flygplats

Jimmy Ståhl har frågat mig om regeringen är villig att ompröva sitt beslut gällande Bromma flygplats framtid.

Coronapandemin har fört med sig ett kraftigt minskat flygresande. Men redan 2018 inträffade ett trendbrott där inrikesflyget började minska samtidigt som vi såg en stor samhällsdebatt kring flygets klimatpåverkan. En stor del av trafiken på Bromma flygplats utgörs av inrikestrafik. Det är tveksamt om volymerna på inrikestrafiken kommer att bli desamma som tidigare. Det finns flera skäl till detta. Ett viktigt skäl är den ökade digitaliseringen som medför att behovet av affärsresor kan minska, även för flyget. Detta är tydligt, inte minst med tanke på den utveckling av distansarbete som skett under pandemin.

Swedavia AB har i uppdrag att bedriva flygplatsverksamhet vid de tio flygplatser som ingår i det av regeringen beslutade nationella basutbudet av flygplatser. Swedavia AB har utifrån bolagets uppdrag och affärsmässiga perspektiv gjort en konsekvensanalys av den fortsatta driften av Bromma flygplats. Enligt Swedavia AB:s bedömning är det under rådande marknadsförutsättningar inte affärsmässigt motiverat att driva Bromma flygplats vidare. Swedavia AB gör vidare bedömningen att flygtrafiken i Stockholm istället bör koncentreras till Arlanda flygplats. Bolagets bedömning är att detta på bästa sätt värnar både konkurrenskraft och tillgänglighet.

Det har tillsatts en utredare som ska analysera och redovisa hur driften och verksamheterna vid Bromma flygplats formellt kan avvecklas. Det handlar bland annat om att beskriva de juridiska respektive ekonomiska förutsättningarna och konsekvenserna av en avveckling av flygplatsen. Utredaren har också i uppdrag att beskriva och redovisa åtgärder för att säkra nödvändig kapacitet vid Arlanda flygplats vid en avveckling av verksamheten. Uppdraget ska redovisas senast den 31 augusti 2021.

Stockholm den 2 juni 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.