förtidspensionering av unga

Skriftlig fråga 2004/05:1868 av Holm, Ulf (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-06-14
Anmäld
2005-06-14
Besvarad
2005-06-20
Besvarad
2005-06-28
Svar anmält
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 juni

Fråga 2004/05:1868

av Ulf Holm (mp) till statsrådet Hans Karlsson om förtidspensionering av unga

Enligt den senaste statistiken så har antalet personer som förtidspensioneras, eller uppbär sjuk- och aktivitetsersättning som det numera heter, i åldern 16@29 år ökat kraftigt. Sedan årsskiftet ska ökningen vara 600 personer vilket innebär att totalt 22 300 personer i denna ålder är förtidspensionerade.

Det är oroande att så många slås ut från arbetslivet vid en så ung ålder och tvingas leva på bidrag och känna sig utanför samhället och arbetslivet. Sambandet mellan hög arbetslöshet och ökningen av förtidspensioneringarna tycks finnas, inte minst om man ser till statistiken för länen. Till exempel rapporteras att Västerbotten har haft en ökning på 10 % av förtidspensioneringarna i denna åldersgrupp.

Jag tror att det är oerhört viktigt att förhindra att ungdomar fastnar i bidragsberoende, inte minst för deras eget välbefinnande. Det är därför viktigt att åtgärder vidtas för att den uppföljning och omprövning av förtidspensioneringar i låg ålder, och som ska ske efter högst tre år, syftar till att bryta bidragsberoendet.

Jag vill därför fråga statsrådet vilka åtgärder som nu vidtas för att dels minska förtidspensioneringarna och dels säkerställa att uppföljningen och omprövningen av förtidspensioneringar i ålderskategorin under 30 år förbättras.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1868 besvarad av

den 20 juni

Svar på fråga 2004/05:1868 om förtidspensionering av unga

Statsrådet Hans Karlsson

Ulf Holm har frågat mig vilka åtgärder som nu vidtas för att dels minska förtidspensioneringarna, dels säkerställa att uppföljningen och omprövningen av förtidspensioneringar i ålderskategorin under 30 år förbättras.

Frågan ställs mot bakgrund av den fortgående ökningen av antalet nybeviljade aktivitetsersättningar, det vill säga ersättningen till personer upp till 30 års ålder. Ulf Holm anser att det är oroande att så många unga slås ut från arbetslivet och tvingas leva på bidrag och känna sig utanför samhället och arbetslivet.

Jag kan dela den oro som Ulf Holm känner för utvecklingen. Dessbättre visar de senaste beräkningarna att antalet nybeviljade aktivitets- och sjukersättningar successivt kommer att minska betydligt från och med 2006. Detta beror till stor del på att antalet långa sjukfall fortsätter att minska, vilket minskar inflödet till aktivitets- och sjukersättning. Jag vill också erinra om vad reformeringen av förtidspensionssystemet innebär för personer under 30 år. Införandet av aktivitetsersättning medför dels att förmånen alltid tidsbegränsas till längst tre år i taget, dels att Försäkringskassan i samband med att den beslutar om att bevilja en person aktivitetsersättning ska undersöka om han eller hon under den tid ersättningen utges kan delta i aktiviteter som kan antas ha en gynnsam inverkan på sjukdomstillståndet eller den fysiska eller psykiska prestationsförmågan. Om den försäkrade kan delta i aktiviteter ska Försäkringskassan i samråd med denne utarbeta en plan för sådana aktiviteter. Vidare innebar reformeringen med aktivitetsersättning att personer i åldern 19@29 år, som på grund av funktionshinder inte har avslutat sin utbildning på grundskole- eller gymnasienivå har rätt till aktivitetsersättning under den tid denna skolgång varar utan att arbetsförmågan prövas.

En första uppföljning av denna reformering visar att många unga personer deltar i aktiviteter, men det är ännu för tidigt att bedöma i vilken utsträckning detta leder till att fler unga personer kan komma ut i eller återvända till arbetslivet. Jag kommer att följa den utvecklingen.

Avslutningsvis vill jag nämna att regeringen i regleringsbrevet för 2005 gett Försäkringskassan i uppdrag att följa upp utvecklingen av ungdomars hälsa i arbetslivet. I ett första skede ska Försäkringskassan identifiera och utforma indikatorer för att mäta utvecklingen av sjukskrivningar och aktivitetsersättningar i nära samverkan med Ungdomsstyrelsen. Målgruppen ska vara ungdomar i åldrarna 19@25 år. I ett andra steg ska Försäkringskassan i samråd med Arbetslivsinstitutet utifrån befintliga indikatorer belysa utvecklingen av dessa ungdomars ohälsa i arbetslivet. Resultatet ska lämnas i årsredovisningen för 2005. Detta kommer att vara ett viktigt underlag för regeringen vid bedömningen av om och i så fall vilka ytterligare insatser som kan bli nödvändiga för att bryta den negativa hälsoutvecklingen för de yngre i arbetslivet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.