Svar på fråga 2021/22:482 av Jörgen Berglund (M)
Försvarsindustrins framtida villkor
Jörgen Berglund har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att säkerställa att statliga institutioner och bolag inte har regler och kriterier som diskriminerar försvarsindustrin, i så fall vilka åtgärder.
Regeringen har i propositionen Totalförsvaret 2021–2025 (prop. 2020/21:30) betonat vikten av att det i Sverige fortsatt finns en verksam försvarsindustri som utvecklar och producerar kvalificerad försvarsmateriel. Försvarsföretagen bidrar till Försvarsmaktens operativa förmåga och ökad försörjningstrygghet genom att skapa förutsättningar för att utveckla, producera, vidmakthålla, underhålla och anpassa försvarsmateriel. Den kompetens som finns inom försvarsföretagen gör även Sverige attraktivt som samarbetsland och stärker därför möjligheterna till att få tillgång till utländsk spetsteknologi. Den kompetens och det kunnande som företagen besitter är också gynnsamt för Sveriges försvars- och säkerhetspolitik. Försvarsföretagen är sammanfattningsvis en tillgång för det svenska totalförsvaret.
Ökade krav på hållbarhet får allt större genomslag i samhället. Såväl offentliga som privata aktörer ställer allt högre hållbarhetskrav på den egna verksamheten, liksom sina leverantörer, kunder och samarbetspartners. Det är självklart positivt, samtidigt som mycket återstår att göra. Att även försvarsföretagen omfattas av dessa hållbarhetskrav är naturligt.
Men det får inte leda till obalanser som gör att de svenska försvarsföretagen utestängs från det stöd, de tjänster och den service som statliga institutioner ger.
Vad gäller de statligt ägda bolagen är det bolagens styrelse och ledning som hanterar verksamheternas strategiska och operativa frågor inom de ramar som det riksdagsbeslutade uppdraget, gällande lagar och regler samt statens ägarpolicy ger. Regeringen har högt ställda krav och förväntningar på de statligt ägda bolagen inom området hållbart företagande
Försvarsföretagen tillverkar produkter som bidrar till värnandet av det svenska samhället och demokratin. Det är därför viktigt att de har tillgång till både statliga och privata krediter och annan finansiering.
Regeringen har tidigare pekat ut stridsflygområdet, undervattensområdet och integritetskritiska delar av ledningsområdet som väsentliga säkerhetsintressen för Sverige. Här har staten av försörjningstrygghetsskäl ett särskilt behov av nationellt tekniskt kunnande och en försvarsindustriell bas, vilket bl.a. förutsätter att försvarsföretagen ges långsiktiga förutsättningar för sin verksamhet.
Det är önskvärt att utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle sker skyndsamt och – när det är möjligt – koordinerat. Mot denna bakgrund arbetar regeringen för en hög ambition i EU:s hållbarhetsarbete, samtidigt som unionens säkerhet inte åsidosätts.
Stockholm den 15 december 2021
Peter Hultqvist