förskrivarregister för läkemedel

Skriftlig fråga 2003/04:767 av Johansson, Jörgen (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-02-13
Anmäld
2004-02-17
Besvarad
2004-02-18
Svar anmält
2004-02-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 februari

Fråga 2003/04:767

av Jörgen Johansson (c) till socialminister Lars Engqvist om förskrivarregister för läkemedel

Förskrivning av läkemedel ska, vid sidan av medicinens direkta påverkan på sjukdomen, ske på sådant sätt att kravet på såväl patientsäkerhet som samhällsekonomi tillvaratas. För att uppnå det målet erfordras bättre uppföljningsmöjligheter än i dag.

Ett kontrollsystem i sjukvårdshuvudmannens organisation bör skapas så att kvalitetskrav tillgodoses samtidigt som missbruk och risken för förskrivningar av motverkande mediciner förhindras. Ett förskrivarregister för läkemedel skulle aktivt bidra till en kvalitetshöjning av vården samtidigt som missbruk av förskrivarrätten och därmed ökade samhällskostnader minskas.

I dag finns en samstämmighet hos landets sjukvårdshuvudmän om behovet av ett sådant kontrollsystem. Införandet fordrar dock en förändring i lagstiftningen. Då ett förskrivarregister för läkemedel gagnar alla parter i samhället är det förvånande att regeringen hanterar ärendet i långbänk.

Min fråga till socialministern är:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att ge möjligheten för sjukvårdshuvudmannen att mer aktivt kontrollera förskrivningsrätten för läkemedel?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:767 besvarad av

den 18 februari

Svar på fråga 2003/04:767 om förskrivarregister för läkemedel

Socialminister Lars Engqvist

Jörgen Johansson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att ge möjligheten för sjukvårdshuvudmännen att mer aktivt kontrollera förskrivningsrätten för läkemedel.

I frågan skriver Jörgen Johansson att förskrivning av läkemedel ska ske på ett sådant sätt att kravet på såväl patientsäkerhet som samhällsekonomi tillvaratas. Enligt frågeställaren erfordras bättre uppföljningsmöjligheter än i dag för att det målet ska uppnås.

Jag delar Jörgen Johanssons inställning att det är av största vikt att läkemedel både förskrivs och i övrigt hanteras på ett för patienten säkert sätt. I detta sammanhang ska naturligtvis också de samhällsekonomiska konsekvenserna av läkemedelsförskrivning och läkemedelsanvändning beaktas. Regeringskansliet för en kontinuerlig dialog med bland annat Landstingsförbundet och andra aktörer kring dessa frågor.

När det gäller dagens möjligheter att kontrollera förskrivningsrätten så för Socialstyrelsen sedan ett antal år det så kallade förskrivarregistret. Registret innehåller uppgifter om samtliga behöriga förskrivare, däribland namn, yrke, specialitet, arbetsplats, arbetskod och individuell förskrivarkod.

Under senare år har vidare ett antal åtgärder vidtagits i syfte att säkerställa en säker och rationell hantering av läkemedel. Genom riksdagens beslut med anledning av regeringens proposition De nya läkemedelsförmånerna (prop. 2001/02:63) har från och med den 1 oktober 2002 krav införts på att kod som anger förskrivarens arbetsplats, så kallad arbetsplatskod, ska anges på receptet för att ett läkemedel ska kunna expedieras av apoteket inom ramen för läkemedelsförmånerna. Som en följd av regeringens nationella narkotikahandlingsplan (prop. 2001/02:91) gäller sedan den 1 oktober 2002, vid förskrivning av narkotiska läkemedel, dessutom krav på att den individuella förskrivarkoden anges på receptet för att ett sådant läkemedel ska kunna expedieras.

Vidare har en särskild utredare haft regeringens uppdrag att göra en analys av nuvarande och framtida behov av och möjligheter till medicinsk och ekonomisk uppföljning inom läkemedelsområdet och vid behov föreslå hur en sådan förbättrad uppföljning ska göras. Utredaren överlämnade våren 2003 betänkandet Ökad patientsäkerhet på läkemedelsområdet (SOU 2003:52) till regeringen.

I betänkandet föreslår utredaren bland annat att Apoteket AB ska få föra ett register över den enskildes läkemedelsuttag. Uppgifterna ska därefter, efter patientens samtycke, göras tillgängliga för förskrivaren. Genom att förskrivaren får tillgång till information om patientens totala läkemedelsuttag minskar risken för felförskrivningar varigenom patientsäkerheten ökar.

Betänkandet har remissbehandlats och bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Regeringen avser att återkomma med en proposition i frågan under våren 2004.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.