Till innehåll på sidan

församlingarnas hävdvunna äganderätt till sina prästgårdar

Skriftlig fråga 2004/05:1959 av Danielsson, Staffan (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-06-29
Besvarad
2005-07-08
Besvarad
2005-07-13
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 juni

Fråga 2004/05:1959

av Staffan Danielsson (c) till justitieminister Thomas Bodström om församlingarnas hävdvunna äganderätt till sina prästgårdar

Lena Ek interpellerade i januari 2003 justitieministern angående äganderätten inom Svenska kyrkan till donerade fastigheter sedan medeltiden, och om att kyrkliga ägandefrågor bör behandlas som allmänna fastighetsrättsliga frågor. Justitieministern hänvisade till frågan om församlingen eller stiftet eller annat rättssubjekt inom kyrkan är rätt lagfaren ägare till kyrkojorden i första hand bör lösas inom kyrkan, och att eventuella tvister kan prövas i domstol. Justitieministern skulle följa frågan om ytterligare åtgärder behövde vidtas.

Det råder fortfarande oro och tveksamhet i många församlingar till att deras urgamla rätt som eget rättssubjekt till sin donerade egendom nu överförs till annat rättssubjekt inom kyrkan, vilket kan uttryckas som att stiften tar sig rätt på församlingarnas bekostnad. Frågan har även bäring till äganderätt och likabehandling av kyrklig egendom med annan egendom, och frågan kan komma att prövas inom EU:s konvention om mänskliga rättigheter och medborgerliga friheter. Därför behöver dagens oklarheter utredas så att klarhet skapas.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att säkerställa att kyrkliga ägandefrågor behandlas som allmänna fastighetsrättsliga frågor?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1959 besvarad av

den 7 juli

Svar på fråga 2004/05:1959 om församlingarnas hävdvunna äganderätt till sina prästgårdar

Justitieminister Thomas Bodström

Staffan Danielsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att kyrkliga ägandefrågor behandlas som allmänna fastighetsrättsliga frågor.

För fastigheter som ägs av kyrkliga rättssubjekt gäller i stort sett samma fastighetsrättsliga regler som för andra fastigheter. Det innebär bland annat att lagfart kan beviljas på förvärv av fastigheterna och att fastigheterna kan pantsättas och överlåtas.

Som jag sade när jag för ett par år sedan besvarade en interpellation om samma sak innehåller lagen om Svenska kyrkan och den så kallade införandelagen bestämmelser om kyrkans organisatoriska uppbyggnad och om kyrklig egendom. Införandelagen innehåller relativt detaljerade regler om vilket kyrkligt rättssubjekt som äger viss egendom efter stat@kyrka-reformen. Det har sedan jag besvarade interpellationen inte kommit till min kännedom att reglerna skulle leda till praktiska tillämpningsproblem. Enligt min mening ger reglerna tillräcklig ledning i fråga om vem som är ägare till viss kyrklig egendom.

I praktiken kan det säkerligen i enskilda fall vara svårt att fastställa till vilket kyrkligt rättssubjekt som en viss fastighet hör, eftersom egendomen kan ha tillhört kyrkan under mycket lång tid och handlingar som utvisar vilket organ som egendom hör till kanske inte längre finns kvar. Om det skulle uppstå tvist mellan olika kyrkliga rättssubjekt om äganderätten till till exempel en viss fastighet, så finns det givetvis möjlighet att pröva tvisten @ liksom andra fastighetsrättsliga tvister @ vid domstol.

Jag anser mot denna bakgrund att det inte finns anledning att ta initiativ till någon lagändring som gäller kyrkans fastigheter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.