Till innehåll på sidan

Försäkringskassans kontakt med stora arbetsgivare

Skriftlig fråga 2005/06:281 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-01
Anmäld
2005-11-07
Besvarad
2005-11-09
Svar anmält
2005-11-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 november

Fråga 2005/06:281 av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till socialminister Berit Andnor (s)

Försäkringskassans kontakt med stora arbetsgivare

Försäkringskassan i Stockholms län skrev för några år sedan avtal med 150 stora arbetsgivare, det vill säga arbetsgivare med mer än 500 anställda. Avtalet går ut på att arbetsgivaren har kontakt med ett kontorsområde och har en kontaktperson oavsett var den sjukskrivne bor. Arbetsgivare får på så sätt en ingång till Försäkringskassan och kontaktpersonen på Försäkringskassan får en bra kunskap om företaget och dess arbetsmiljö. Detta är sedan länge ett starkt önskemål från arbetsgivarna. Det är till stor hjälp när det gäller rehabiliteringsåtgärder och möjligheten att få sjuka tillbaka till arbetet.

Nu kommer signaler från huvudkontoret om att detta arbetssätt inte ska gälla längre. Jag hoppas att förstatligandet och centraliseringen av Försäkringskassan inte får som konsekvens att bra metoder som tagits fram lokalt nu kastas överbord. Försäkringskassan måste se att olika metoder och lösningar behövs på olika ställen i Sverige. Jag vet att ett pilotprojekt där ovanstående tankar delvis finns med håller på att genomför inom SJ.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att Försäkringskassans länsorganisation i Stockholms län kan få fortsätta med det ovan beskriva arbetssättet?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:281 besvarad av

den 9 november

Svar på fråga 2005/06:281 om Försäkringskassans kontakt med stora arbetsgivare

Statsrådet Hans Karlsson

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat socialminister Berit Andnor vilka åtgärder hon avser att vidta för att Försäkringskassans länsorganisation i Stockholms län kan få fortsätta med att arbeta med kontaktpersoner gentemot stora företag. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på denna fråga.

Marietta de Pourbaix-Lundin utgår i sin fråga från att olika metoder och lösningar behövs på olika ställen i Sverige. Det är givetvis så att förutsättningarna och därmed behovet av insatser kan skilja sig åt runtom i landet. Den nya myndigheten Försäkringskassan bildades dock bland annat för att handläggningen av ärenden skulle bli mer lika, oberoende av var den enskilde är bosatt. Tidigare har rutiner för handläggning skilt sig åt mellan olika delar av landet vilket medfört att personer har riskerat att behandlas olika beroende på var i landet de bor. Den situationen var inte acceptabel.

Som Marietta de Pourbaix-Lundin också nämner bedriver Försäkringskassan tillsammans med SJ ett pilotprojekt för att koordinera verksamheten utifrån arbetsgivare i stället för från var den enskilde bor. Detta är ett bra exempel på att Försäkringskassan prövar nya metoder för ett effektivt rehabiliteringsarbete.

Regeringen har inte för avsikt att på ett mer direkt sätt styra Försäkringskassans arbete och hur kontakterna med enskilda arbetsgivare ska organiseras. Försäkringskassans länsorganisation i Stockholm är nu en del av den nya myndigheten som i huvudsak själv bestämmer sin organisation och då naturligtvis ska ta hänsyn till bland annat verksamhetens karaktär och behovet av effektivt resursutnyttjande. Den avvägning som behövs mellan att garantera lika behandling och att anpassa verksamheten efter lokala förutsättningar har myndigheten själv bäst förutsättningar att göra.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.