försäkringskassan och dröjsmålsränta

Skriftlig fråga 2003/04:1351 av Sidén, Anita (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-06-21
Besvarad
2004-07-05
Svar anmält
2004-09-14
Anmäld
2004-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 juni

Fråga 2003/04:1351

av Anita Sidén (m) till statsrådet Berit Andnor om försäkringskassan och dröjsmålsränta

800 000 svenskar har betalat dröjsmålsränta på återkrävda pengar från försäkringskassan. Enligt uppgifter i Dagens Nyheter avser inte Riksförsäkringsverket att återbetala dem, trots att Regeringsrätten i en dom förklarat dessa räntor olagliga.

"Men vi anser att vi hade anledning att ta ut ränta" säger Riksförsäkringsverkets generaldirektör Anna Hedborg.

Försäkringskassan kräver dröjsmålsränta på de belopp som en person blivit skyldig att återbetala. Men när läget varit det motsatta @ när personer drabbats av försäkringskassans försenade eller felaktiga handläggningar @ har de inte kunnat ställa motsvarande krav. Här ställs den lilla, enskilda människan mot systemet.

Regeringsrättens dom baseras på ett enskilt fall. Väl medveten om att statsrådet inte kan kommentera sådana, är min fråga till statsrådet:

Vad avser ministern att vidtaga för åtgärder för att enskilda personer ska känna trygghet i att det sker en rättssäker behandling av deras ärenden?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1351 besvarad av

den 5 juli

Svar på fråga 2003/04:1351 om försäkringskassan och dröjsmålsränta

Statsrådet Berit Andnor

Anita Sidén har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att enskilda personer ska känna trygghet i att det sker en rättssäker behandling av deras ärenden avseende dröjsmålsränta som de har betalat på återkrävda pengar från försäkringskassan.

Bakgrunden till frågan är att försäkringskassan tidigare tog ut dröjsmålsränta på återkrav som inte betalades tillbaka i tid. Den 6 maj i år fastslog Regeringsrätten i ett ärende som gällde återkrav av för mycket utbetalad delpension att den förordning om hantering av statliga fordringar som försäkringskassan åberopade inte var tillämplig för ett sådant återkrav. Med anledning av domen tar försäkringskassan från och med den 6 maj inte ut dröjsmålsränta på de fordringar av till exempel pension och bostadsbidrag där man tidigare åberopat nämnda förordning.

När det gäller dröjsmålsränta som har betalats in till försäkringskassan före den 6 maj 2004 har Riksförsäkringsverket meddelat att det är deras uppfattning att försäkringskassorna inte bör betala tillbaka redan erlagd ränta. Regeringen får enligt grundlag inte ha synpunkter på hur en myndighet har beslutat att handlägga sina ärenden och jag kan därför inte uttala mig i frågan. Vidare bereder Regeringskansliet för närvarande, med anledning av Regeringsrättens dom, frågan om en författning som ska reglera försäkringskassans framtida rätt att ta ut dröjsmålsränta.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.