Formellt undantag om EMU

Skriftlig fråga 2006/07:1572 av Zethraeus, Pernilla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-08-21
Anmäld
2007-08-23
Besvarad
2007-08-30
Svar anmält
2007-08-30
Besvarad
2007-09-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 augusti

Fråga

2006/07:1572 Formellt undantag om EMU

av Pernilla Zethraeus (v)

till statsrådet Cecilia Malmström (fp)

Inför folkomröstningen 2003 om Sverige skulle gå med i EMU:s tredje steg och byta den svenska kronan emot euro, lovade samtliga riksdagspartier att respektera folkomröstningens resultat. Statsminister Fredrik Reinfeldt har följaktligen deklarerat att frågan om en eventuellt ny EMU-folkomröstning inte är aktuell under denna mandatperiod, eller ens under nästkommande.

Däremot tycks EU-kommissionen ha en annan syn på det svenska undantaget från EMU:s tredje steg. På en skriftlig fråga ställd till kommissionen av EU-parlamentarikern Jens Holm angående en eventuell folkomröstning i Polen om inträde i EMU, hävdar kommissionen att EU-medlemskapet innebär därför en skyldighet att införa euron. Med undantag av Danmark och Förenade kungariket, som har ett lagstadgat undantag, krävs det att de medlemsstater som ännu inte ingår i euroområdet inför euron som enda valuta och att de därmed skall sträva efter att uppfylla konvergenskriterierna (fråga nummer E-4605/06).

Förhandlingarna om EU:s reformfördrag, tidigare kallat det konstitutionella fördraget, fortsätter nu under hösten. Med denna nya information om hur kommissionen ser på det svenska undantaget från EMU:s tredje steg, borde den svenska regeringen rimligtvis ta upp frågan om ett formellt undantag för Sverige från att delta fullt ut i EMU, i dessa förhandlingar.

Med anledning av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet:

Avser statsrådet med anledning av denna nya information från kommissionen att kräva ett formellt undantag för Sverige från EMU:s tredje steg i de fortsatta förhandlingarna om EU:s reformfördrag?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1572 besvarad av Statsrådet Cecilia Malmström

den 30 augusti

Svar på fråga

2006/07:1572 Formellt undantag om EMU

Statsrådet Cecilia Malmström

Pernilla Zethraeus har frågat mig om jag, med anledning av ny information från kommissionen, avser att kräva ett formellt undantag för Sverige från vissa regler i EMU:s tredje steg i de fortsatta förhandlingarna om EU:s reformfördrag.

Det är riktigt att Sverige inte har ett formellt undantag från deltagande i valutaunionens tredje steg motsvarande det som gäller för Danmark och Storbritannien. I motsats till vad Pernilla Zethraeus anger är detta ingen nyhet. Sveriges syn på ett eventuellt införande av euron i Sverige är väl känd sedan länge av såväl kommissionen som övriga medlemsstater. Den bygger på beslut och bedömningar som ligger flera år tillbaka i tiden. Den nuvarande ordningen har fungerat på ett acceptabelt sätt.

Sveriges linje i diskussionerna kring det nya fördraget har vid upprepade tillfällen förankrats hos en bred majoritet i riksdagen, som heller inte ställt sig bakom något förslag om att begära formellt undantag från EMU:s tredje steg. Frågan om förutsättningarna för svenskt deltagande i valutaunionens tredje steg är därmed inte aktuell i den pågående regeringskonferensen om reform av EU:s fördrag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.