Till innehåll på sidan

Förhållningssätt till skuldsatta företag

Skriftlig fråga 2019/20:633 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-12-12
Överlämnad
2019-12-13
Anmäld
2019-12-16
Svarsdatum
2019-12-27
Sista svarsdatum
2019-12-27
Besvarad
2019-12-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Det finns stora behov av regler och tydligare rutiner för hur statlig och offentlig verksamhet ska förhålla sig till skuldsatta företag och till företag i konkurs.

Skatteverket har gjort ett julklappsinköp till sina anställda i miljonklassen. Inköpet gjordes från ett bolag som har en skatteskuld på över 1,6 miljoner kronor och som dessutom är begärt i konkurs.

Hur en upphandling med ett restfört bolag kan göras av en myndighet som arbetar för en sund konkurrens i samhället är svårt att förstå. Skatteverket har dessutom en tjänst på sin hemsida som vänder sig till företag som ska upphandla varor och tjänster. Där uppmanar Skatteverket: Ställ krav i upphandlingen och Stöd vid offentlig upphandling.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Avser regeringen att ge de statliga verksamheterna riktlinjer för hur de ska förhålla sig till företag som har skulder hos Kronofogdemyndigheten eller är försatta i konkurs?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:633 besvarad av Statsrådet Lena Micko (S)



Fi2019/

04220/OU

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:633 av Mikael Eskilandersson (SD) Förhållningssätt till skuldsatta företag

Mikael Eskilandersson har frågat mig om regeringen avser att ge de statliga verksamheterna riktlinjer för hur de ska förhålla sig till företag som har skulder hos Kronofogdemyndigheten eller är försatta i konkurs.

Jag vill inte särskilt kommentera uppgifterna i det fall som Mikael Eskilandersson nämner. Ett av de sju målen i den nationella upphandlingsstrategin är en rättssäker offentlig upphandling. En viktig del av det är att upphandlande myndigheter gör ordentliga leverantörsprövningar såväl inför avtalsskrivandet som under löpande förvaltning för att inte få oseriösa leverantörer i offentliga kontrakt. Det är också en viktig del av korruptionsbekämpningen i samhället att det inte förekommer oegentligheter i den offentliga upphandlingen. I upphandlingslagarna finns redan en skyldighet för upphandlande myndigheter att kontrollera och utesluta leverantörer som inte uppfyller kraven eller gjort sig skyldiga till något av de brott som anges i lagen. För ramavtal görs löpande kontroller under avtalets löptid. Det finns ett behov hos upphandlande myndigheter att enkelt kunna genomföra heltäckande leverantörsprövningar. I Regeringskansliet pågår ett arbete för att undersöka hur arbetet för upphandlande myndigheter med att genomföra leverantörsprövningar kan underlättas.

Stockholm den 19 december 2019

Lena Micko

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.