FN:s konvention mot kvinnodiskriminering

Skriftlig fråga 1999/2000:727 av Hoffmann, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-03-22
Anmäld
2000-03-28
Besvarad
2000-03-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 mars

Fråga 1999/2000:727

av Ulla Hoffmann (v) till utrikesminister Anna Lindh om FN:s konvention mot kvinnodiskriminering

I oktober förra året antog FN:s generalförsamling texten till ett protokoll som ger enskilda kvinnor möjlighet att anföra klagomål över brott mot konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor. Konventionen ska bl.a. garantera kvinnor lika rättigheter i fråga om utbildning, lön och social trygghet samt avskaffa diskrimineringen av kvinnor i alla frågor som gäller äktenskap och familjeförhållanden.

Sverige undertecknade protokollet den 10 december 1999, på dagen för de mänskliga rättigheterna. De är nu en fråga av högsta vikt att regeringen omgående förelägger riksdagen förslag om protokollets ratificering. Sverige måste agera som ett föredöme i dessa frågor som rör grundläggande mänskliga rättigheter. Mot den bakgrunden vill jag fråga utrikesministern:

När avser regeringen lämna en proposition till riksdagen om protokollets ratificering så att kvinnor i Sverige får rätt att hos FN föra talan om Sveriges uppfyllande av kvinnodiskrimineringskonventionen?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:727 besvarad av

den 30 mars

Svar på fråga 1999/2000:727 om FN:s konvention mot kvinnodiskriminering

Utrikesminister Anna Lindh

Ulla Hoffmann har frågat mig när den svenska regeringen avser att lämna en proposition till riksdagen om ratifikation av tilläggsprotokollet till FN:s konvention om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor.

Tilläggsprotokollet antogs av FN:s generalförsamling den 6 oktober 1999.

Det innehåller en möjlighet för den kommitté som har att övervaka efterlevnaden av konventionen att behandla enskilda klagomål samt att inleda undersökningsförfaranden på eget initiativ.

Protokollet är öppet för undertecknande av varje stat som är part i konventionen. Sverige undertecknade, tillsammans med nio andra EU-länder, protokollet den 10 december 1999. I enlighet med folkrättsliga principer har Sverige genom undertecknandet förbundit sig att inte motarbeta syftet och innehållet i protokollet.

Protokollet undertecknades således för cirka tre månader sedan. På sedvanligt sätt föregås frågan om en framtida svensk ratifikation av en grundlig beredning inom Regeringskansliet. Denna pågår för närvarande.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.