flyktingbarn

Skriftlig fråga 2003/04:1535 av Brodén, Anita (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-08-19
Besvarad
2004-09-02
Svar anmält
2004-09-14
Anmäld
2004-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 augusti

Fråga 2003/04:1535

av Anita Brodén (fp) till statsrådet Barbro Holmberg om flyktingbarn

Det har snart gått ett år sedan Barbro Holmberg svarade mig att hon prioriterar frågan om barnens situation i asylprocessen. Men inget av betydelse har skett. Fortfarande far flyktingbarnen illa i Sverige. Vid upprepade tillfällen har vi i medierna fått ta del av tragiska öden om barn som helt förlorat kontakten med sin omvärld.

Listan kan göras lång på barn som farit illa eller behandlats illa i samband med att deras familjers asylärenden behandlats. Sverige har föresatt sig att följa FN:s barnkonvention och utlänningslagens portalparagraf. Europakommissionen, Amnesty, FN:s flyktingkommissarie med flera har dock riktat skarp kritik mot Sverige för att vi inte levt upp till våra föresatser.

Med anledning av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet vilka åtgärder hon tänker vidta för att Sverige i fortsättningen kommer att leva upp till FN:s barnkonvention och utlänningslagens portalparagraf när det gäller asylsökande barn.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1535 besvarad av

den 2 september

Svar på fråga 2003/04:1535 om flyktingbarn

Statsrådet Barbro Holmberg

Anita Brodén har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att Sverige i fortsättningen kommer att leva upp till FN:s barnkonvention och utlänningslagens portalparagraf när det gäller asylsökande barn.

Jag vidhåller mitt svar på Anita Brodéns tidigare fråga (2003/04:132). Vad gäller kritik från Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter hänvisar jag till mitt svar på riksdagsfråga 2003/04:1124. I övrigt kan jag nämna följande.

Regeringen gav den 15 januari 2004 Migrationsverket i uppdrag att fortsätta och utvidga den utbildning i att samtala med barn som verket tillsammans med Barnombudsmannen bedrivit under år 2003. Målet är att det, före den 1 juli 2005, vid samtliga enheter där verket utreder asylärenden som omfattar barn ska finnas handläggare som har särskild kompetens att utreda barn. Myndigheten ska också vidta åtgärder för att säkerställa att barn kommer till tals och att deras situation redovisas i ärendena.

Regeringen har i dag beslutat att tillkalla en nationell samordnare för att tillsammans med berörda aktörer verka för åtgärder gällande barn i asylprocessen som har eller riskerar att utveckla svåra stressreaktioner i form av stark uppgivenhet. Samordnaren ska bland annat kartlägga och analysera förekomsten av dessa barn, uppmärksamma berörda aktörer på problemet och de insatser som behöver göras, fortlöpande informera regeringen om sitt arbete och lyfta fram eventuella förslag till ytterligare åtgärder som bör vidtas inom asylprocessen.

Vidare har jag tagit initiativ till ett råd för migrations- och asylpolitiska frågor (UD 2003:B). Rådet är ett organ för samråd och informationsutbyte om barnfrågor. I rådet, för vilket jag är ordförande, sitter ledamöter med särskild kompetens på området såsom Barnombudsmannen, representanter från Rädda Barnen, Röda Korset, Sveriges Psykologförbund, Migrationsverket och representanter från olika flyktingorganisationer.

Jag kan försäkra Anita Brodén att barnens situation i asylprocessen fortsätter att vara ett högt prioriterat ämne. Som jag bland annat har beskrivit ovan fortsätter berörda myndigheter att vidareutveckla sitt arbete med barnfrågorna på olika områden. Jag följer detta arbete noga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.