Flygplatsen i Söderhamn

Skriftlig fråga 2008/09:574 av Lindestam, Åsa (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-02-04
Anmäld
2009-02-09
Besvarad
2009-02-11
Svar anmält
2009-02-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 februari

Fråga

2008/09:574 Flygplatsen i Söderhamn

av Åsa Lindestam (s)

till försvarsminister Sten Tolgfors (m)

Helsinge Airport, den kommunala flygplatsen i Söderhamn, står ständigt i blickpunkten för invånarna i Söderhamn.

Nu senast i kommunfullmäktige lades ett medborgarförslag om att avveckla flygplatsen med motiveringen att försvaret i framtiden endast behöver obemannade farkoster. Förslagsställaren ville spara pengar åt kommunen.

I den interpellationsdebatt jag hade med ministern för drygt ett år sedan hävdade ministern fortsatt att om Sverige får den avancerade pilotutbildningen inom ramen för en europeisk flygskola så ska Söderhamn bli platsen. I kontakter med Försvarsmakten har jag förstått att planeringen har framskridit i takt med att man nu vet vilka länder som skrivit på att medverka i projektet.

Min fråga till ministern blir:

Kommer Söderhamn att få besked inom en rimlig tid om hur planeringen fortskrider för kommunens räkning och hur Försvarsmakten avser att ta flygplatsen i anspråk?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:574 besvarad av Försvarsminister Sten Tolgfors

den 11 februari

Svar på fråga

2008/09:574 Flygplatsen i Söderhamn

Försvarsminister Sten Tolgfors

Åsa Lindestam har frågat mig huruvida Söderhamn kommer att få besked inom en rimlig tid om hur planeringen fortskrider för kommunens räkning och hur Försvarsmakten avser att ta flygplatsen i anspråk.

Bakgrunden till frågeställningen är planerna på en gemensam europeisk flygskola för stridspiloter (Advanced European Jet Pilot Training – AEJPT). Söderhamn är svensk kandidatort för en av de två planerade platser där utbildningen ska bedrivas.

I ett brev som Försvarsdepartementets statssekreterare tillsände kommunstyrelsen i Söderhamn i oktober 2008 framgick att ett eventuellt svenskt deltagande i AEJPT dels är beroende av att starten för utbildningsverksamheten inte fördröjs bortom den rådande tidsplanen, dels att utbildningen även i övrigt är utformad på ett sätt som är kostnadseffektivt och som motsvarar den pilotutbildning som bedrivs av Försvarsmakten i dag. Det framgick även att regeringen stöder Försvarsmaktens kandidatur av Söderhamn, men att lokaliseringsfrågan inte är avgörande för det svenska deltagandet.

Under våren väntas AEJPT eventuellt tas upp som ett projekt inom EDA. Min förhoppning är att samarbetet därmed kan få en skjuts framåt och att vissa av nu de utestående frågorna då ska kunna lösas.

Försvarsmaktens framtida pilotutbildning kommer vidare att behandlas inom ramen för den proposition om försvarets framtida inriktning som regeringen kommer att presentera för riksdagen i mars.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.