Flumskola

Skriftlig fråga 2013/14:537 av Hoff, Hans (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-03-28
Anmäld
2014-03-28
Besvarad
2014-04-02
Svar anmält
2014-04-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 mars

Fråga

2013/14:537 Flumskola

av Hans Hoff (S)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (M)

Vid ett seminarium förra veckan gick finansminister Anders Borg till attack mot den svenska skolan. Han menade att vi har flumskola i Sverige och att svenska skolor har för mycket grupporienterad pedagogik som är anledningen till att eleverna är för dåliga på att räkna.

Han tog tillbaka sitt uttalande efter kraftig kritik från landets lärare, som anklagade honom för tjänstefel och övertramp. Trots det fick han medhåll av utbildningsminister Jan Björklund, som menar att vi har flumskola i Sverige och att det krävs mer katederundervisning i skolan.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till statsministern:

Vad är regeringens officiella linje i fråga om flumskola i Sverige, har vi det eller har vi det inte?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:537 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 2 april

Svar på frågorna

2013/14:531 Flumskolor

2013/14:537 Flumskola

Utbildningsminister Jan Björklund

Hans Hoff har frågat var flumskolorna i Sverige finns och vad som är regeringens officiella linje i fråga om flumskola i Sverige, har vi det eller har vi det inte?

Jag konstaterar att Hans Hoff ställer frågan mot bakgrund av ett uttalande av finansminister Anders Borg om att det har varit för mycket grupporienterad flumpedagogik i den svenska skolan.

Under de senaste årtiondena har som bekant kunskapsresultaten sjunkit i den svenska skolan. I Statens skolverks rapport Vad påverkar resultaten i svensk grundskola (2009) anges att en ökad individualisering i form av eget arbete och en förskjutning av ansvar från lärare till elev kan vara en av flera orsaker till de sjunkande resultaten. Regeringen anser därför att den svenska skolan behöver återgå till en mer lärarledd och strukturerad undervisning. Eleverna behöver duktiga lärare som tar en aktiv roll i klassrummet och på så sätt kan leda dem till bättre förståelse och djupare kunskap.

Regeringens linje när det gäller skolpolitiken är att skolans huvuduppdrag är att ge alla elever förutsättningar för att de ska uppnå de nationella kunskapskraven och målen för utbildningen, dvs. tillräckliga kunskaper för att de ska klara framtida studier och yrkesliv. Det innebär, som det uttrycks i skollagen (2010:800), att alla barn och elever ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. Elever som lätt når de kunskapskrav som minst ska uppnås ska ges ledning och stimulans för att kunna nå längre i sin kunskapsutveckling.

Det gläder mig att Hans Hoff under sina skolbesök har träffat engagerade och duktiga lärare, som arbetar för att eleverna ska nå upp till kunskapskraven i skolan. Det är just detta som har varit målet för de senaste årens omfattande reformering av den svenska skolan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.