fasces i polisemblemet

Skriftlig fråga 2002/03:971 av Forssmed, Jakob (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-05-21
Anmäld
2003-05-21
Besvarad
2003-05-28
Svar anmält
2003-05-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 maj

Fråga 2002/03:971

av Jakob Forssmed (kd) till justitieminister Thomas Bodström om fasces i polisemblemet

Den svenska polisen dras med problem: otillräckliga resurser, bristande utrustning och ett sjunkande förtroende hos allmänheten, särskilt unga. Ett lågt förtroende försvårar polisens arbete. Vissa saker är lättare att åtgärda än andra. Polisens varumärke @ den vapensköld som används av polisen @ förser i dag de som vill attackera polisen med skarp ammunition. Vapenskölden föreställer statsvapnet med två romerska spöknippesyxor, så kallade fasces, i bakgrunden. Fasces är en symbol som användes av (och fick ge namn till) den fascistiska rörelsen. Fasces användes också i Mussolinis personliga flagga och av en SS-division.

Polisen åberopar att symbolen är en gammal symbol för rättslig maktutövning. Men symbolen är likväl förstörd. Hakkorset var från början en indisk symbol, men kom senare att symbolisera nazismen. Hammaren och skäran var en bondesymbol, men skulle aldrig kunna användas av Jordbruksverket. Polisen i Tyskland, Österrike och Italien har självklart inte fasces i sina emblem. I Sverige var man medveten om problemet med fasces när man 1954 gav fasces en mindre framträdande roll i emblemet.

När samhället ser allvarligt på att personer bär symboler med kopplingar till fascistiska och nazistiska rörelser skulle det vara välkommet om polisen gjorde sig av med fasces i sitt emblem. Att införa ett nytt polisvarumärke befriat från ett irrelevant historiskt symbolspråk skulle avväpna oseriösa debattörer och visa att polisen är redo att hantera situationer i ett mångkulturellt Sverige.

Vad avser justitieministern att göra för att fasces avlägsnas från polisemblemet?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:971 besvarad av

den 28 maj

Svar på fråga 2002/03:971 om fasces i polisemblemet

Justitieminister Thomas Bodström

Jakob Forssmed har frågat mig vad jag avser att göra för att fasces ska avlägsnas från polisemblemet.

Vid en bedömning av en symbols lämplighet måste hänsyn tas till ett flertal faktorer, bland annat vad symbolen egentligen står för, av vem och i vilket syfte den används samt vilket historiskt värde symbolen har för användaren.

Spöknippet är ursprungligen en symbol från antikens Rom. Symbolen har använts i många länders statsförvaltningar under ansenlig tid, med början långt före fascismens uppkomst. I Sverige symboliserar spöknippet bland annat den romerska rättens inflytande på rättsbildningen i vårt land. Från mitten av 1800-talet och framåt återfinns symbolen i svenska polisiära sammanhang. Sedan 1935 är spöknippet en symbol också för polisen i Norge.

Min mening är att polisen inte ska behöva avstå från att använda en symbol, som av tradition är ett kännetecken för rättsstaten, enbart på den grunden att samma symbol i vissa sammanhang missbrukats av odemokratiska grupper. Jag har heller inte upplevt att allmänheten uppfattar polisens emblem som stötande. Om det visar sig finnas en sådan risk är jag inte främmande för att diskutera frågan på nytt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.