Fängslade kvinnor i Saudiarabien

Skriftlig fråga 2019/20:1668 av Sara Gille (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-24
Överlämnad
2020-06-24
Anmäld
2020-06-29
Svarsdatum
2020-07-08
Sista svarsdatum
2020-07-08
Besvarad
2020-07-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Saudiarabien är ett land där kvinnoförtryck är vanligt. Där en kvinna är beroende av en manlig släktings godkännande för en rad beslut om sitt eget liv.

Den 24 juni 2018 beslutade Saudiarabien som sista land i världen att tillåta att kvinnor fick köra bil. Den 30-åriga aktivisten Loujain al-Hathloul som drev frågan är en av de mest välkända saudiska kvinnorättskämparna, och trots att kvinnor sedan två år tillbaka tillåts köra bil i Saudiarabien så sitter hon och flera andra kvinnor fortfarande inlåsta för detta i al-Hair-fängelset i Riyad.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

På vilket sätt arbetar ministern och regeringen för att hjälpa de fängslade kvinnorna i Saudiarabien, till exempel Loujain al-Hathloul?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1668 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



20

20

-0

7-08

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1668 av Sara Gille (SD) Fängslade kvinnor i Saudiarabien

Sara Gille har frågat mig på vilket sätt jag och regeringen arbetar för att hjälpa de fängslade kvinnorna i Saudiarabien, till exempel Loujain al-Hathloul.

Regeringen ser allvarligt på situationen för mänskliga rättigheter i Saudiarabien, i synnerhet avseende kvinnors och flickors åtnjutande av de mänskliga rättigheterna. Regeringens syn på situationen i landet beskrivs i UD:s rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Saudiarabien som publicerades senaste i december 2019.

Regeringen tar kontinuerligt upp frågan om mänskliga rättigheter och situationen för kvinnor och flickor i Saudiarabien i våra bilaterala kontakter, liksom i vårt arbete inom EU och FN. Senast vid mitt besök i februari i år hade jag möjlighet att diskutera frågan direkt med Saudiarabiens utrikesminister. Jag tog då också specifikt upp frågan om de fängslade kvinnliga människorättsförsvararna och uttryckte min förväntan att de snarast skulle friges.

Sverige har, tillsammans med EU och andra likasinnade länder, tagit upp frågan om de fängslade kvinnliga människorättsförsvararna i Saudiarabien, inklusive Loujain al-Hathloul, i FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. Sverige har också i nationella anföranden i rådet framfört oro över situationen för människorättsförsvarare i Saudiarabien, senast i mars i år. Sverige är pådrivande inom EU i arbetet för att upprätta en strukturerad dialog om mänskliga rättigheter mellan EU och Saudiarabien.

Regeringen fortsätter att följa dessa viktiga frågor nära och jag kommer även fortsättningsvis att lyfta dem i Sveriges kontakter med Saudiarabien och i multilaterala fora.

Stockholm den 8 juli 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.