Till innehåll på sidan

Fackliga rättigheter och Sveriges demokratioffensiv

Skriftlig fråga 2019/20:313 av Anders Österberg (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-11-05
Överlämnad
2019-11-06
Anmäld
2019-11-07
Sista svarsdatum
2019-11-13
Svarsdatum
2019-11-18
Besvarad
2019-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Enligt världsfacket ITUC:s årliga rapport Global Rights Index, som släpptes den 19 juni i år, dödades 53 fackligt aktiva i tio länder under 2018, och i 54 länder är demokratin och yttrandefriheten hårt ansatta. Antalet länder som utesluter eller begränsar rätten att etablera eller gå med i en fackförening ökade från 92 länder 2018 till 107 länder 2019. 80 procent av länderna, även det en ökning, har inskränkt rätten att förhandla kollektivt. Detta är en del i den globala trend av krympande demokratiskt utrymme som pågår runt om i världen där facken är en av de aktörer som drabbas hårdast.

Med bakgrund av den dystra demokratiska utvecklingen är det mycket positivt med regeringens demokratioffensiv. Inom denna offensiv är det viktigt att uppmärksamma den särskilda roll som fackföreningar har för demokratin.

Respekt för fackliga rättigheter är grundläggande för ett demokratiskt samhälle och arbetet med fattigdomsminskning, där människors liv är så pass drägliga att de har möjlighet att agera som aktiva medborgare och stärka ländernas välfärd och utveckling.

Det finns ett starkt samband mellan ett lands demokratiska utveckling och en välfungerande dialog mellan aktörer på arbetsmarknaden, en social dialog. Givet statsministerns och regeringens betydande satsning på Global Deal är det av betydelse att arbetsmarknadens parter blir en viktig del av demokratioffensiven. Ett av Sveriges åtagande inom Global Deal är dessutom att främja social dialog i det internationella utvecklingssamarbetet. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Hur ser statsrådet på det internationella utvecklingssamarbetet och Global Deal i förhållande till regeringens demokratioffensiv och hur avser statsrådet att ytterligare främja den sociala dialogen mellan arbetsmarknadens parter?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:313 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Eriksson

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:313 av Anders Österberg (S) Fackliga rättigheter och Sveriges demokratioffensiv

Anders Österberg har frågat mig hur jag ser på det internationella utvecklingssamarbetet och Global Deal i förhållande till regeringens demokratioffensiv och hur jag avser att ytterligare främja den sociala dialogen mellan arbetsmarknadens parter.

Låt mig inledningsvis understryka den vikt regeringen lägger vid frågor om arbetstagares rättigheter, social dialog och goda arbetsmarknadsrelationer. Det är min och regeringens uppfattning att respekt för fackliga rättigheter är centralt för ett demokratiskt samhälle och för minskad fattigdom och ojämlikhet. Det är därför av vikt att utvecklingssamarbetet bidrar till att främja de mänskliga rättigheterna i arbetslivet såsom rätten att organisera sig samt värnar arbetstagares rättigheter.

Främjandet av demokrati kommer under mandatperioden utgöra en av regeringens främsta prioriteringar i utrikespolitiken och vår demokratisatsning kommer att märkas i all vår utrikespolitik. Det är glädjande att Anders Österberg ser så positivt på detta arbete som i grunden handlar om att ge stöd och näring överallt där demokratin kan växa och samtidigt vara kritiska när den utarmas. Rättsstatens principer, yttrandefrihet, pressfrihet och demokratiska offentliga institutioner är väsentliga förutsättningar för att kunna hävda föreningsfrihet och rätten till kollektiva förhandlingar för arbetsmarknadens parter.  

Det finns även ett samband mellan växande sociala klyftor och en minskande tilltro till demokratin. Med utgångspunkt från strategin för Sveriges globala utvecklingssamarbete inom hållbar ekonomisk utveckling 2018–2022 arbetar Sida med att stärka förutsättningarna för en produktiv sysselsättning och anständiga arbetsvillkor i våra samarbetsländer samt för förbättrade förutsättningar för kvinnors ekonomiska egenmakt.

Vårt arbete och vårt engagemang för det globala partnerskapet Global Deal för rättvisa villkor på arbetsmarknaden fortsätter. Det utgör ett tydligt exempel på hur Sverige verkar för att förbättra den sociala dialogen mellan stater, arbetsgivare och arbetstagarorganisationer. I november 2018 lämnade Sverige över värdskapet för Global Deal till OECD som nu tillsammans med ILO ansvarar för att vidareutveckla och stärka partnerskapet. En stödenhet för genomförande och vidareutveckling av partnerskapet har byggts upp vid OECD i Paris och Sverige fortsätter att vara en aktiv partner och finansiär till Global Deal.

Stockholm den 18 november 2019

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.