EU:s Mediaprogram

Skriftlig fråga 2010/11:311 av Högman, Berit (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-02-17
Anmäld
2011-02-18
Besvarad
2011-02-23
Svar anmält
2011-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 februari

Fråga

2010/11:311 EU:s Mediaprogram

av Berit Högman (S)

till kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M)

De europeiska filminstituten har gemensamt uttalat sin oro avseende de uppgifter som framkommit om att Media – EU:s program för stöd till den audiovisuella industrin – riskerar att få en betydligt minskad budget och att det finns planer på att det i framtiden inte längre skulle vara ett eget program inom EU. Då de europeiska filminstituten, däribland Svenska Filminstitutet, anser att Media är ett framgångsrikt program som varit viktigt för filmutvecklingen vill jag ställa följande fråga:

Avser kulturministern att ta några initiativ i EU med anledning av den oro som Svenska Filminstitutet och övriga europeiska filminstitut har gett uttryck för?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:311 besvarad av Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth

den 23 februari

Svar på fråga

2010/11:311 EU:s Mediaprogram

Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth

Berit Högman har frågat mig om jag avser att ta några initiativ i EU med anledning av den oro som Svenska Filminstitutet och övriga europeiska filminstitut har gett uttryck för avseende EU:s Mediaprogram.

Arbetet med förberedelser inför EU:s nästa långtidsbudget pågår för närvarande såväl inom EU-kommissionen som i de olika medlemsstaterna. Från vad vi vet i dag kommer kommissionen att före sommaren presentera ett övergripande förslag för nästa långtidsbudget innehållandes ramverk, tidsperiod, totalbudget etcetera. Först under hösten 2011 förväntas kommissionen komma med förslag avseende de enskilda delarna av EU-budgeten – där Mediaprogrammet utgör en del.

Sveriges övergripande prioritering för nästa långtidsbudget är att utgiftssidan bör moderniseras och reformeras genom omprioriteringar samt att den totala utgiftsvolymen bör minskas markant. Vidare ska EU-samarbetet och insatserna styras av principen om europeiskt mervärde samt vara ändamålsenliga och kostnadseffektiva.

Omprioriteringar och strukturella reformer bör bidra till att EU kan nå mål om till exempel ökad tillväxt och stärkt konkurrenskraft i linje med Europa 2020-strategin.

Utifrån denna övergripande svenska hållning avser jag inom mitt ansvarsområde att, i diskussioner med kommissionen, andra medlemsstater med flera aktörer, bland annat framhålla de audiovisuella och kreativa näringarnas potential för uppfyllande av Europa 2020-strategin, där Mediaprogrammet kan utgöra en viktig del. 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.