EU-direktivet för tv

Skriftlig fråga 2005/06:676 av Andrén, Gunnar (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-12-19
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-01-11
Svar anmält
2006-01-17
Anmäld
2006-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 december

Fråga 2005/06:676 av Gunnar Andrén (fp) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

EU-direktivet för tv

Den 13 december 2005 presenterade EU-kommissionären Viviane Reading EU-kommissionens förslag till omarbetning av 1989 års direktiv Tv utan gränser. ”Moderniserat, teknikanpassat och avreglerat” är de nyckelbegrepp som kommissionen vill ska prägla sändningsreglerna i Europa @ kanske borde man ha lagt till ett önskemål om hög programkvalitet.

Vad som nu händer är att teknikutvecklingen raserar geografiska avstånd och mottagningshinder. Den digitala tekniken kullkastar tidigare nations- och andra gränser. De nuvarande svenska reklamreglerna framstår därvid som de mest föråldrade i Europa, ej anpassade till verkligheten. Resultat: tv-kanaler som riktar sig till svenska tittare etablerar sig i andra länder. Sveriges regler för sponsring, reklam och liknande riskerar att leda till att vårt land förlorar högteknologiska företag som tv-bolag utgör.

Våra nordiska grannar har redan kommit längre i EU-anpassning. Den tekniska utvecklingen med en rad nya distributionsformer vid sidan av det digitala marknätet, bredband, ip-tv, mobil-tv etcetera, borde leda till att Sverige snabbt tar till sig det nya regelverket och därmed blir en attraktiv nation för nyetablering av tv-kanaler och andra programföretag.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta mot bakgrund av EU:s kommande tv-direktiv för att säkerställa att svenska tv-kanaler som riktar sig till svenska tittare ska kunna etablera sig i vårt land och inte känna sig tvingade att sända från andra länder beroende på svenska särbestämmelser?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:676 besvarad av

den 11 januari

Svar på fråga 2005/06:676 om EU-direktivet för tv

Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky

Gunnar Andrén har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att svenska tv-kanaler som riktar sig till svenska tittare ska kunna etablera sig i vårt land och inte känna sig tvingade att sända från andra länder beroende på svenska särbestämmelser.

Gunnar Andréns fråga är ställd mot bakgrund av att Europeiska kommissionen den 13 december 2005 fattade beslut om ett förslag till reviderat direktiv för gränsöverskridande tv-sändningar i Europa. Kommissionen kommer att presentera sitt förslag till nytt direktiv för rådets medlemsstater och för parlamentet i början av det nya året. Kommissionens förslag kommer sedan att förhandlas i båda institutionerna.

Det är uppenbart för mig att tv-direktivet är ett viktigt europeiskt instrument och att det har haft stor betydelse för utvecklingen av den europeiska tv-marknaden. Inte minst viktigt är att direktivet ger medlemsstaterna möjlighet att utifrån kulturella och sociala skillnader på de nationella marknaderna upprätthålla mera detaljerade eller strängare regler till exempel för reklam. De svenska förbuden mot reklam riktad till barn och alkoholreklam är exempel på detta.

Sverige har tillsammans med tolv andra medlemsstater arbetat aktivt för att påverka kommissionens förslag när det gäller jurisdiktionsbestämmelserna i direktivet. Motivet är just att minska risken för att tv-företag väljer att flytta till en annan medlemsstat för att undvika nationella regler för sändningarna. Frågan hur jurisdiktionsbestämmelserna utformas i det reviderade direktivet, liksom frågan om ambitionsnivån för de gemensamma minimireglerna för reklam, kommer att vara prioriterade för Sverige i de förhandlingar som nu inleds.

Först när förhandlingsarbetet i rådet och parlamentet är avslutat och den slutliga utformningen av direktivet är känd finns det anledning att bedöma hur direktivet bör implementeras i den svenska lagstiftningen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.