Etiopien

Skriftlig fråga 2008/09:1099 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-07-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2009-08-13
Besvarad
2009-08-18
Svar anmält
2009-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 juli

Fråga

2008/09:1099 Etiopien

av Carina Hägg (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Det har under senare tid framkommit uppgifter om ökade förutsättningar för ett konstruktivt samarbete mellan USA och EU för demokratisering och ökad respekt för mänskliga rättigheter i Etiopien. Inför valet 2010 skulle ett brett förhållningssätt för att stödja fria och rättvisa val välkomnas. EU kan agera mer samlat och kraftfullt till stöd för oppositionens rätt att verka fritt och kan vara tydlig i förhållande till Afrikanska unionen, AU.

Min fråga till utrikesminister Carl Bildt är:

På vilket sätt och med vilka länder och andra parter tar utrikesministern initiativ till en bredare samverkan till stöd för demokratisering och ökad respekt för mänskliga rättigheter i Etiopien?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1099 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 18 augusti

Svar på frågorna

2008/09:1099 Etiopien

2008/09:1103 Birtukan Mideksa

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har frågat mig på vilket sätt och med vilka länder och andra parter jag avser att ta initiativ till en bredare samverkan till stöd för en demokratisering och ökad respekt för mänskliga rättigheter i Etiopien. Vidare ställs frågan om jag gett några direktiv till Sveriges ambassadör i Addis Abeba om att göra en framställan om att få besöka Birtukan Mideksa i fängelset. Jag besvarar båda frågorna i ett sammanhang.

Som jag konstaterat med anledning av liknande frågor ser regeringen allvarligt på det krympande utrymmet för demokrati, pluralism och yttrandefrihet i Etiopien. Utvecklingen är naturligtvis särskilt oroande i ljuset av det kommande valet 2010. Den svenska regeringens syn delas av det stora flertalet aktörer i det internationella samfundet. Dessa frågor diskuteras och hanteras löpande både lokalt i Addis Abeba, i den bredare givargruppen och i EU-kretsen, liksom bland EU:s medlemsstater i Bryssel, där Sverige som EU-ordförandeland nu leder arbetet.

Att förberedelserna inför valet i Etiopien 2010 präglas av en öppen och fri debatt samt att valet genomförs på ett fritt, rättvist och transparent sätt är något som den svenska regeringen, tillsammans med andra relevanta aktörer, kommer att fortsätta att verka för.

Fängslandet av oppositionsledaren Birtukan Mideksa är ett allvarligt bakslag för respekten för de mänskliga rättigheterna och den demokratiska utvecklingen i Etiopien. Det är naturligtvis också en mycket svår situation för henne och hennes familj. Detta har biståndsminister Gunilla Carlsson gett uttryck för å regeringens vägnar i ett uttalande strax efter det att Birtukan återigen fängslades.

Jag kan försäkra Carina Hägg om att Birtukans fall är högt prioriterat för den svenska regeringen. Exakt hur arbetet med denna fråga bedrivs avstår jag i nuläget från att kommentera, då detta skulle kunna riskera att motverka sitt syfte.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.