Till innehåll på sidan

ersättningen för deltagare i kunskapslyftet

Skriftlig fråga 1997/98:20 av Silfverstrand, Bengt (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1997-09-24
Anmäld
1997-09-29
Besvarad
1997-10-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:20 av Bengt Silfverstrand (s) till statsrådet Ylva Johansson om ersättningen för deltagare i kunskapslyftet

Ett stort antal kursdeltagare som påbörjat utbildning inom kunskapslyftet har mötts av stora problem vad gäller administrationen kring studiefinansieringen. Vid kontakter med arbetsförmedling, gymnasienämnd, arbetsförmedlingsnämnd och utbildningsanordnare pekar många kursdeltagare på allvarliga dröjsmål i behandling av ansökningar hos CSN liksom kontaktsvårigheter med myndigheten och bortkomna ansökningshandlingar. Avslagsbeslut har meddelats från CSN för utomnordiska medborgare med utländsk gymnasieexamen trots att den utländska examen inte kan ekvivaleras.

Arbetsförmedlingsnämnder har påtalat de redovisade problemen och i detta sammanhang understrukit att det omfattande arbete som lagts ned på motivations- och vägledningsinsatser kan gå till spillo då flera kursdeltagare avser att avbryta sina studier på grund av uteblivna besked om ekonomisk ersättning under studietiden från den ansvariga myndigheten. Flera kursdeltagare har akuta ekonomiska problem som en följd av den uppkomna situationen.

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta med anledning av påtalade problem med ersättning till kursdeltagare inom kunskapslyftet?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:20 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:20 om ersättningen för deltagare i kunskapslyftet
    Utbildningsminister Carl Tham

De stora utbildningssatsningarna inom kunskapslyftet och den högre utbildningen innebär att kraven på Centrala studiestödsnämnden ökat kraftigt under hösten 1997. Antalet ärenden har ökat med över 80 000 i och med kunskapslyftet. CSN:s målsättning är att ett ärende inte skall ha längre handläggningstid än tre veckor och att man skall klara 80 % av alla telefonförfrågningar. Dessa mål har i stort uppfyllts även denna höst.

CSN har trots extrainsatser haft vissa problem på grund av den stora mängden ansökningar vid terminsstarten denna höst vilket gjort att handläggningstiden i vissa fall förlängts. Den nya gruppen studerande inom kunskapslyftet är ofta i stort behov av personlig rådgivning vilket tar stora resurser i anspråk. Det kan också tilläggas att bl.a. arbetsförmedlingar och arbetslöshetskassor, trots stora insatser, inte alltid fått informationsöverföringen att fungera.

Den första utbetalningen till dem som påbörjade studierna i mitten av augusti 1997 skedde den 25 eller den 26 september. CSN:s ambition är att alla, under förutsättning att ansökan är fullständig, skall kunna få ett beslut inom tre veckor. Enligt CSN är det bara i undantagsfall som de studerande inte fått beslut och utbetalning i rätt tid.

Det är glädjande att kunskapslyftet fallit så väl ut. Regeringen har innevarande år tilldelat CSN extra resurser för att klara hanteringen av ansökningar om studiestöd inom kunskapslyftet. I budgetpropositionen för 1998 (1997/98:1) föreslås fortsatta resurser för detta ändamål. CSN ser nu över rutinerna för att ytterligare förbättra servicen och förkorta handläggningstiderna. Många av de problem som uppstått beror på svårigheter med ny teknik och nytt regelverk och har nu i stort sett avhjälpts. Utbildningsdepartementet följer noga frågan och om ytterligare resurser behövs kommer detta självfallet att övervägas.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.