Till innehåll på sidan

Enkla jobb till ungdomar och långtidsarbetslösa

Skriftlig fråga 2019/20:1290 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-05-04
Överlämnad
2020-05-05
Anmäld
2020-05-06
Sista svarsdatum
2020-05-13
Svarsdatum
2020-05-14
Besvarad
2020-05-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

De arbetsmarknadspolitiska följderna av coronaviruset är många, och det är flera branscher som har drabbas hårt, inklusive sådana med lågkvalificerade jobb. Ett flertal företag har varnat om träd som inte blir planterade och bär som inte blir plockade i covid-19-krisens spår, och de har klart och tydligt sagt att det största problemet är svårigheten att rekrytera säsongsarbetare.

Det är redan vida känt att de som normalt tar dessa jobb ofta är arbetskraftsinvandrare. Över 28 procent av de beviljade arbetstillstånden för arbetstagare utanför EU/EES under 2019 tillhörde nämligen kategorin Bärplockare och plantörer m.fl..  De var närmare bestämt den klart största gruppen arbetskraftsinvandrare och har varit det i många år.

Denna bransch borde inte oroa sig, kan man tycka, just mot bakgrund av den kris vi ser. Det finns nämligen mängder med ungdomar som inget annat vill än att få sitt första sommarjobb. Likaså finns det långtidsarbetslösa, varav flera kanske med språksvårigheter, som borde vara tillgängliga för att ta dessa jobb.

Mot bakgrund av ovanstående önskas arbetsmarknadsminister Eva Nordmark svara på följande fråga:

 

Avser ministern att verka för att befintliga långtidsarbetslösa eller ungdomar ska få dessa lågkvalificerade jobb, och vilka åtgärder finns i så fall för att rädda företagen och säkerställa att bidrag inte går till personer som nekar sysselsättning?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1290 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)



A2020/01041/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknadsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1290 av Markus Wiechel (SD)
Enkla jobb till ungdomar och långtidsarbetslösa

Markus Wiechel har frågat mig om jag avser att verka för att befintliga långtidsarbetslösa eller ungdomar ska få vissa lågkvalificerade jobb, om vilka åtgärder som finns för att rädda vissa företag och hur jag ska säkerställa att bidrag inte går till personer som nekar sysselsättning.

I den nu uppkomna situationen som följer av Covid-19 för regeringen en aktiv arbetsmarknadspolitik för att möta en ökande arbetslöshet och samtidigt underlätta matchningen av arbetssökande kvinnor och män till de lediga jobben.

Regeringen har föreslagit att Arbetsförmedlingen tillförs ökade förvaltningsresurser för att hantera varsel och fler nyinskrivna arbetslösa. Maxtiden förlängs för befintliga extratjänster, introduktionsjobb och nystartsjobb, målgruppen för dessa subventionerade anställningar är bland annat långtidsarbetslösa. Resurser har föreslagits för fler programinsatser. Det handlar bland annat om arbetsmarknadsutbildning och stöd- och matchningstjänster för gröna jobb. Arbetsförmedlingen inför under våren en kort arbetsmarknadsutbildning inom trädgårdsodling. Myndigheten startar också korta utbildningar inom skogsplantering i samarbete med Skogsstyrelsen.

En viktig förutsättning är att tillgängliga arbetstillfällen blir kända och att företag annonserar om arbetskraft på exempelvis Gröna Jobb och i Arbetsförmedlingens Platsbank. Jag vill därför uppmana arbetsgivare att annonsera efter arbetskraft på dessa ställen. Arbetsförmedlingen och andra aktörer lyfter nu även på ett bra sätt fram behovet och möjligheterna som finns i de gröna näringarna.

Projektet Mer mat fler jobb som finansieras av Europeiska socialfonden ska bidra till en starkare matproduktion i Sverige vilket går i linje med den svenska livsmedelsstrategin. Målet med projektet är att företag inom hela livsmedelskedjan, från jordbruk till förädling, lättare ska kunna växa och anställa – och därigenom producera mer mat. Projektet genomförs i samarbete mellan bland annat LRF och Arbetsförmedlingen och pågår under åren 2019 till 2022. Detta projekt används nu även för att underlätta matchningen av arbetssökande och tillgängliga arbetstillfällen i de gröna näringarna i form av säsongsanställningar.

Även en kortare anställning såsom en säsongsanställning är för många en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden och kan läggas till grund för ersättning från arbetslöshetsförsäkringen, vid en eventuell arbetslöshet. Arbetsförmedlingen arbetar även tillsammans med LRF i projektet Nya nätverk för jobb på landet.

Regeringen ser att många tar ansvar för att bidra i krisen. Arbetssökande kan nu göra stor nytta i en svår tid i en för Sverige viktig bransch.

Den som är arbetslös och som söker ersättning och som inte sökt anvisat lämpligt arbete eller som avvisat ett erbjudet lämpligt arbete riskerar att bli av med sin ersättning. Arbetsförmedlingen har en viktig roll för att kontrollfunktionen inom arbetslöshetsförsäkringen och de arbetsmarknadspolitiska programmen ska fungera som den är avsedd.

Stockholm den 14 maj 2020

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.