Till innehåll på sidan

energistöd till alternativa drivmedel

Skriftlig fråga 1999/2000:1232 av Lindstedt-Staaf, Ester (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-07-21
Besvarad
2000-08-25
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 juli

Fråga 1999/2000:1232

av Ester Lindstedt-Staaf (kd) till näringsminister Björn Rosengren om energistöd till alternativa drivmedel

Regeringen kan befria företag från energi- och koldioxidskatt genom pilotprojektdispenser för att främja utvecklingen av alternativ till bensin och diesel. Energimyndigheten vill, att nya dispenser ska utfärdas för att öka konkurrensen och därmed sänka priserna på biodrivmedel. Man vill särskilt satsa på drivmedel i ren form, alltså inte den verksamhet, som Agroetanol står för, dvs. framställning av etanol ur säd för inblandning i annat bränsle. Framställning av etanol ur säd är ju en mycket känd och gammal teknik. Dispensen för Agroetanol är så väl tilltagen, att den slukar nästan hela utrymmet. Det ger företaget en monopolliknande ställning. Andra företag har därför fått avslag på sina ansökningar. Dessa företag utvinner bl.a. etanol och paraffin ur cellulosa, alltså skogsråvara, industriavfall och andra restprodukter. Utsläppen vid produktion blir mycket små, likaså vid användning av dessa drivmedel.

Min fråga till ministern är:

Vad tänker ministern göra för att främja ny teknik för framställning av alternativa drivmedel?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1232 besvarad av

den 24 augusti

Svar på fråga 1999/2000:1232 om energistöd till alternativa drivmedel

Näringsminister Björn Rosengren

Ester Lindstedt-Staaf har frågat mig vad jag tänker göra för att främja ny teknik för framställning av alternativa drivmedel.

Den svenska energipolitiken ska skapa villkoren för en effektiv energianvändning och en kostnadseffektiv svensk energiförsörjning med låg negativ påverkan på hälsa, miljö och klimat samt underlätta omställningen till ett ekologiskt uthålligt samhälle.

Transportsektorn är en viktig del av energisystemet, och står för en väsentlig del av Sveriges koldioxidutsläpp. Utvecklingen av alternativa drivmedel kan bidra till att minska klimatpåverkande utsläpp.

En förutsättning för en framgångsrik introduktion av alternativa drivmedel i större skala är att minska produktionskostnaderna så att de blir konkurrenskraftiga i jämförelse med fossila bränslen. Regeringens stöd är därför i dag främst inriktat på forskning och utvecklingsinsatser med syfte att sänka kostnader. Regeringen har även gett Energimyndigheten i uppgift att följa upp och utvärdera pågående pilotprojekt särskilt vad gäller kostnadsutveckling och miljöaspekter.

Kunskapen om hur man framställer etanol av socker- eller stärkelsehaltiga råvaror är, som frågeställaren anför, sedan länge känd och kommersiell teknik. Det finns dock ett stort intresse för att framställa etanol även från cellulosahaltiga råvaror, som t.ex. skogsråvara eller restprodukter från lantbruket. På detta område finns fortfarande ett utvecklingsbehov, men förhoppningen är att nya processer ska kunna utvecklas som blir både billigare och mer effektiva än framställningen av etanol från spannmål.

Riksdagen beslutade i juni 1997 om ett program för omställning och utveckling av energisystemet (prop. 1996/97:84, bet. 1996/97:NU12, rskr. 1996/97:272). Programmets huvudinriktning är en kraftfull långsiktig satsning på forskning, utveckling och demonstration av ny energiteknik.

Som en del av 1997 års energipolitiska program tillskapades ett särskilt program för utveckling av ny teknik för etanolproduktion från skogsråvara. Målet är att före programperiodens slut under år 2004 demonstrera etanolframställning från cellulosaråvara i pilotskala.

Inom det energipolitiska programmet genomförs också forsknings- och utvecklingsinsatser kring andra alternativa drivmedel. Regeringens målsättning är att ge stöd till flera olika former av forsknings- och utvecklingsprojekt parallellt, för att på så vis i ett senare skede kunna utvärdera vilka bränslen som blir gångbara i framtiden.

Ett långsiktigt mål för forsknings- och utvecklingsinsatserna är att alternativa drivmedel med liten inverkan på miljö och klimat ska kunna konkurrera med konventionella bränslen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.