Elöverkänslighet och evidensbaserad hjälp

Skriftlig fråga 2015/16:1378 av Birgitta Ohlsson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-06-20
Överlämnad
2016-06-21
Anmäld
2016-06-22
Svarsdatum
2016-06-29
Sista svarsdatum
2016-06-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Sedan elöverkänslighet började växa fram på 1980-talet har en stor mängd forskningsstudier gjorts på ämnet. Resultatet är entydigt: Något samband mellan elektromagnetiska fält från vanliga teknikprodukter och de symtom som anses påvisa så kallad elöverkänslighet finns ej. Människor som upplever att de mår dåligt till följd av elektromagnetiska fält ska bemötas med respekt och få hjälp. Däremot finns det inget vetenskapligt stöd för att det är elektromagnetiska fält som är orsaken.

Socialstyrelsen fastslår att sjukvården ska grunda sig på vetenskap. Ändå erhåller Elöverkänsligas Riksförbund statligt stöd, och många kommuner och landsting bistår med ”elsanering” och ”strålningsfria zoner”, ibland till betydande kostnader. I bästa fall är sådana åtgärder utan effekt, i värsta fall sker det i stället för åtgärder som kunde ha hjälpt personerna till ett besvärsfritt liv.

Socialstyrelsen hade tidigare allmänna råd om bemötande av patienter som relaterar sina besvär till amalgam och elektricitet (SOSFS 1998:3), men de upphävdes nyligen eftersom de ansågs som föråldrade. Behovet av vägledning kvarstår dock.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vad gör statsrådet för att personer som upplever elöverkänslighet ska få evidensbaserad hjälp?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1378 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2016/04422/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1378 av Birgitta Ohlsson (L) Elöverkänslighet och evidensbaserad hjälp

Birgitta Ohlsson har frågat mig vad jag gör för att personer som upplever elöverkänslighet ska få evidensbaserad hjälp?

Det är mycket viktigt att alla patienter som kommer till hälso- och sjukvården bemöts på ett respektfullt sätt. Alla patienter har också rätt att få en medicinsk bedömning av sitt hälsotillstånd och efter behov få tillgång till relevant behandling.

Regeringen har genomfört flera insatser för att stärka patienternas ställning inom hälso- och sjukvården och för att främja ett gott bemötande. Sedan den 1 januari 2015 gäller patientlagen. Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet. I lagen finns bestämmelser som bl.a. innebär att informationsplikten gentemot patienten utvidgas och förtydligas, att hälso- och sjukvård som huvudregel inte får ges utan patientens samtycke. Vidare utvidgas patienten möjlighet att få en ny medicinsk bedömning och patienten ska ges möjlighet att välja utförare av offentligt finansierad primärvård och öppen specialiserad vård i hela landet.

Inom ramen för regeringens satsning på att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar genomförs vidare flera insatser för att utveckla en mer patientcentrerad vård och för att sprida verktyg och metoder för ett gott bemötande inom hälso- och sjukvården.

Avslutningsvis är det landstingens ansvar att erbjuda god vård som bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet. Socialstyrelsen har regeringens uppdrag att stödja landstingen genom att utveckla kunskapsstöd och föreskrifter. Socialstyrelsen ansvarar också för kunskapsutveckling, kunskapsförmedling och metodutveckling inom sitt verksamhetsområde. Uppdraget innebär att Socialstyrelsen självständigt fattar beslut om och utvecklar de kunskapsstöd som de bedömer lämpligt.

Stockholm den 29 juni 2016

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.