Till innehåll på sidan

Ekonomisk ersättning för vaccinet Pandemrix biverkningar

Skriftlig fråga 2019/20:465 av Christina Östberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-21
Överlämnad
2019-11-22
Anmäld
2019-11-26
Svarsdatum
2019-12-04
Sista svarsdatum
2019-12-04
Besvarad
2019-12-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Det har nu gått tio år sedan världen drabbades av en ”ny influensa” och FN klassade den som pandemi. Ett antal länder satte sin pandemiberedskap i verket; Sverige var ett sådant land. De länder i Europa som vaccinerade människor med vaccinet Pandemrix märkte under 2010 ett ökande antal fall av narkolepsi hos barn och unga. Från att ha varit en mycket ovanlig och okänd sjukdom så blev den desto mer omtalad under åren efter massvaccinationerna.

Narkolepsi innebär ett livslångt lidande med sömnattacker och kataplexier dagtid, sömnparalyser, hallucinationer och ingen djupsömn under natten. Sjukdomen är potentiellt livsfarlig. Kataplexier, det vill säga plötslig förlust av muskelkraft, kan leda till olyckor med svåra konsekvenser. Depressioner är vanliga, och många lever med en känsla av hopplöshet. Självmord och försök att avsluta livet har inträffat efter den svenska vaccinationskampanjen.

Narkolepsi är socialt, psykiskt och ekonomiskt påfrestande. Drabbade barn och unga har mer eller mindre svårigheter att klara skolan, och skolgången tar ofta flera år längre än planerat. Yrkesvalen blir begränsade; att klara arbete på heltid är ovanligt. Samtidigt slår det en hur starka, modiga och begåvade alla är. Potentialen finns, om förutsättningarna bara kommer på plats.

När Läkemedelsverket 2011 slog fast sambandet mellan vaccinet och narkolepsibiverkningen träffade föräldrar till drabbade barn representanter för regeringen, myndigheter och organisationer. I och med mötet förmåddes anhöriga att tro att ersättningar från Läkemedelsförsäkringen skulle täcka deras barns behov av kompensation och ekonomisk trygghet, och det lovades utbetalningar på upp till 10 miljoner kronor. År 2012 skrev den dåvarande socialministern Göran Hägglund en debattartikel tillsammans med den nuvarande socialministern Lena Hallengren om att de narkolepsidrabbade i framtiden skulle försäkras ekonomisk trygghet. De skulle även slippa åratal av processer rörande ersättning. I februari 2016 utlovade sjukvårdsministern Gabriel Wikström ”upp till 10 miljoner kronor” per person som hade drabbats.

År 2019 har närmare 600 personer, mestadels unga, anmält narkolepsi som biverkningsskada efter vaccinationskampanjen. Få har fått mer än 50 000 kronor i ersättning från Läkemedelsförsäkringen och staten, trots att de lever med en allvarlig neurologisk sjukdom varje dygn i veckan. Ingen har fått eller utlovats de 10 miljoner kronor som har lovats. En del av de drabbade, vars symtom inte upptäcktes i tid, har inte ens fått 50 000 kronor.

Det är inte utan att man undrar vad mer som krävs utöver att få sitt liv förstört för att få det högre beloppet.

När staten köpte in vaccinet Pandemrix avtalades ansvaret för eventuella biverkningar bort av säljaren. Nu har regeringen återigen tecknat avtal med samma bolag om ett framtida pandemivaccin.

Det finns länder i Europa där de narkolepsidrabbade har ersatts med långt mer än de små belopp som staten och försäkringar betalar ut här.

Den 12 juli 2019 svarade socialministern på en skriftlig fråga i ämnet och sa då att hon följer arbetet med att hjälpa de narkolepsidrabbade barnen och deras föräldrar genom dialog med Narkolepsiföreningen. Det gäller även den ekonomiska ersättning de drabbade kan få via Läkemedelsförsäkringen och Kammarkollegiet. Socialministern svarade i juli att hon avser att fortsätta att noga följa arbetet med att ge de drabbade barnen den trygga framtid de har rätt till.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är därför:

 

Vad avser socialministern att göra mer konkret än att endast ”följa arbetet” för de som drabbats av vaccinet Pandemrix biverkningar, och när ska de sedan länge utlovade skadeståndsutbetalningarna i sin helhet göras till dessa unga drabbade individer?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:465 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2019/04882/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:465 av Christina Östberg (SD)
Ekonomisk ersättning för vaccinet Pandemrix biverkningar

Christina Östberg har frågat mig vad jag avser att göra konkret för dem som drabbats av vaccinet Pandemrix biverkningar och när de utlovade skadeståndsutbetalningarna i sin helhet ska göras till de drabbade.

Inledningsvis vill jag verkligen beklaga den tragedi som har drabbat framför allt de barn som har fått narkolepsi, men också deras familjer som i stor omfattning måste anpassa sina liv.

Det är angeläget att de drabbade barnen får den vård och det stöd som de behöver. Samhället har ett särskilt ansvar att stödja och hjälpa dessa barn och deras föräldrar samt ge ekonomisk ersättning.

Personer som fått narkolepsi, som med övervägande sannolikhet har orsakats genom användning av vaccinet Pandemrix, kan få ersättning för personskada enligt lagen (2016:417) om statlig ersättning till personer som har insjuknat i narkolepsi efter pandemivaccinering. Ersättningen hanteras i första hand av Läkemedelsförsäkringen och i andra hand av staten. Kammarkollegiet har ansvar för att pröva rätten till den statliga ersättningen. Innebörden av denna ordning är att staten tagit ett särskilt ansvar för att personer som fått narkolepsi till följd av Pandemrix inte ska gå utan ersättning till följd av att pengarna från Läkemedelsförsäkringen tagit slut.

Detta är helt i enlighet med vad som utlovades i den blocköverskridande överenskommelsen från 2012. Både i Läkemedelsförsäkringens villkor och i lagstiftningen finns ett tak som innebär att den som är skadedrabbad maximalt kan erhålla totalt 10 miljoner kr. Något löfte om att alla ska erhålla det beloppet har inte givits. Det är olyckligt att det beskrivs så av frågeställaren.

Till och med slutet av oktober 2019 hade Läkemedelsförsäkringen mottagit 663 skadeanmälningar. Läkemedelsförsäkringen har bedömt att förutsättningar för ersättning föreligger i 424 ärenden. Försäkringen har till dags dato betalat ut drygt 70 miljoner kr i ersättning till de drabbade. I 192 fall har man bedömt att ersättning ej ska utgå och i 47 fall pågår utredning. Kammarkollegiet har bedömt 130 fall. I 90 av dessa fall har man bedömt att förutsättningar för ersättning föreligger. Av dessa 90 utgörs 11 fall av sådana där den sökande helt nekats ersättning från Läkemedelsförsäkringen.

I nuläget följs arbetet med att hjälpa de narkolepsidrabbade barnen och deras föräldrar i första hand upp genom den dialog som Regeringskansliet har med Narkolepsiföreningen. Narkolepsiföreningen är en intresseförening för personer som drabbades av narkolepsi och deras anhöriga. Föreningen har beviljats ekonomiskt bidrag av staten sedan 2011. Därutöver har Socialdepartementet kontinuerlig kontakt med Läkemedelsförsäkringen och Kammarkollegiet.

Jag kommer att fortsätta att noga följa arbetet med att ge de drabbade barnen den trygga framtid de har rätt till.

Stockholm den 3 december 2019

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.