effekter av det förändrade klimatet

Skriftlig fråga 2000/01:898 av Erlandsson, Eskil (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-03-14
Anmäld
2001-03-20
Besvarad
2001-03-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 mars

Fråga 2000/01:898

av Eskil Erlandsson (c) till miljöminister Kjell Larsson om effekter av det förändrade klimatet

Inom forskarkåren hörs alltmer samstämmiga uppgifter om att människan genom utsläpp av växthusgaser påverkar den naturliga växthuseffekten så att jordens klimat blir varmare. Samstämmigheten är än större, för att inte säga total, när det kommer till det faktum att jordens klimat blir allt varmare. Det är bara att titta på de mätningar av jordens klimat som görs för att få detta bekräftat.

Oavsett om man är av uppfattningen att människan påverkar klimatet eller att det rör sig om naturliga variationer står det helt klart att förändringarna av jordens temperatur kommer att få effekter för människor, djur och natur. Det tyska återförsäkringsbolaget Münchener Rück har uppskattat kostnaderna till följd av klimatförändringarna till 3 000 miljarder kronor per år. När dessa förändringar inträffar, sakta eller genom snabba förlopp, är det viktigt att vara väl förberedd. Samhället och dess funktioner måste planeras utifrån de konsekvenser det förändrade klimatet kommer att föra med sig.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga miljöministern:

Vilka åtgärder ämnar miljöministern vidta inför effekterna av det förändrade klimatet?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:898 besvarad av

den 21 mars

Svar på fråga 2000/01:898 om effekter av det förändrade klimatet

Miljöminister Kjell Larsson

Eskil Erlandsson har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta inför effekterna av det förändrade klimatet.

Klimatproblemet är globalt och måste lösas på global nivå. Sverige bidrar aktivt till arbetet med FN:s klimatkonvention och dess Kyotoprotokoll. Ett återupptagande av klimatkonventionens sjätte partsmöte sker nu i juli och Sverige som ordförandeland i rådet arbetar nu aktivt med EU:s förberedelser till mötet i juli. Ambitionen är att det sjätte partsmötet kan avslutas i sommar och att de olösta frågorna erhåller en för alla parter tillfredsställande lösning så att Kyotoprotokollet kan ratificeras.

Klimatproblemet måste lösas gemensamt. Det är ländernas gemensamma insatser som ger resultat. Även om de svenska utsläppen totalt sett och räknat per person är små, måste Sverige dra sitt strå till stacken. Sverige måste föra en aktiv klimatpolitik vilket också har tagit sig uttryck i statsministerns uttalade ambition vid partiledardebatten den 17 januari i år. Statsministern aviserade att regeringen kommer att lägga fram en proposition i höst som baserar sig på Klimatkommitténs målsättning om att vi ska minska utsläppen med 2 % de kommande åren.

År 1999 tillsattes en utredning om principer för bättre helhetssyn vid planering för civilt försvar och beredskapen mot svåra påfrestningar på samhället i fred. Utredningen antog namnet Sårbarhets- och säkerhetsutredningen och till utredare utsågs Åke Pettersson. Syftet med utredningen är att utveckla formerna för att på ett effektivt och rationellt sätt kunna möta ett bredare spektrum av hot och risker. Som ett steg i arbetet med att ta fram underlag till både den svenska nationalrapporten till klimatkonventionen och till delar av Sårbarhets- och säkerhetsutredningen ordnade Naturvårdsverket tillsammans med den särskilde utredaren Åke Pettersson en workshop. Vid denna workshop, som hölls den 8@9 mars i år, diskuterades bl.a. samhällets känslighet och sårbarhet för klimatförändringar samt anpassning av samhället för hantering av svåra påfrestningar. Jag avser även själv att ta initiativ till en konferens som närmare belyser samhällets sårbarhet när det gäller klimatförändringar. Detta är något som jag har aviserat redan för några månader sedan.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.