dödsstraffet i Folkrepubliken Kina

Skriftlig fråga 2000/01:1282 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-05-21
Besvarad
2001-05-31
Anmäld
2001-06-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 maj

Fråga 2000/01:1282

av Sten Tolgfors (m) till utrikesminister Anna Lindh om dödsstraffet i Folkrepubliken Kina

Folkrepubliken Kina avrättar fler människor än världens övriga länder tillsammans. Diktaturen har trappat upp antalet avrättningar under kampanjen Slå hårt. Bara under april månad ska 800 människor ha avrättats, ofta med nackskott efter summariska rättegångar. Möjligheterna att överklaga är starkt begränsade och rättsväsendet är, liksom straffmätningen, tydligt politiserade. En avrättads familj krävs efter avrättningen på betalning för kulan som använts för att döda den närstående.

Samtidigt kommer signaler om att det demokratiska Taiwan, som i lika grad är en del av den kinesiska kultursfären, kan vara på väg att avskaffa dödsstraffet. Taiwans justitieminister öppnade häromdagen för att under de kommande tre åren diskutera att ersätta dödsstraffet med längre fängelsestraff.

Ett avskaffande av dödsstraffet skulle understryka Taiwans omvandling till en fullvärdig demokrati, med full respekt för mänskliga fri- och rättigheter. Samtidigt skulle Taiwans avskaffande av dödsstraffet påvisa genomskinligheten i Folkrepubliken Kinas försvar för massbruket av dödsstraff. Det finns inga "särskilda omständigheter" som nödvändiggör eller försvarar dödsstraff i den kinesiska kultursfären.

Vad avser utrikesministern göra för att öka det politiska trycket på Folkrepubliken Kina i syfte att få landet att upphöra med användningen av dödsstraff?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1282 besvarad av

den 31 maj

Svar på fråga 2000/01:1282 om dödsstraffet i Folkrepubliken Kina

Utrikesminister Anna Lindh

Sten Tolgfors har frågat mig vad Sverige kommer att göra för att öka det politiska trycket på Folkrepubliken Kina i syfte att få landet att upphöra med användningen av dödsstraff.

Som jag vid flera tidigare tillfällen sagt, ser regeringen mycket allvarligt på bristerna i respekten för de mänskliga rättigheterna i Kina. Vi har vid flera tillfällen på hög nivå med Kinas regering tagit upp och protesterat mot dödsstraffet och uppmanat Kina att begränsa dess användande med förhoppningen att dödsstraffet på sikt ska avskaffas helt. Det har skett i direkta samtal och kontakter med den kinesiska regeringen, både bilateralt och vid olika dialogmöten mellan EU och Kina, liksom i anföranden i FN. Senast tog jag upp frågan under ASEM:s (Asia-Europe Meeting) utrikesministermöte i Peking den 24 maj, både vid EU-trojkans möte med Kinas utrikesminister Tang och under mitt öppningsanförande i egenskap av EU-ordförande. Dödsstraffet var också ett av två huvudämnen vid det seminarium om de mänskliga rättigheterna som hölls i ordförandeskapets och EU-kommissionens regi i Peking den 11@12 maj med deltagande av kinesiska och europeiska experter, enskilda organisationer och regeringsrepresentanter.

Som EU-ordförande driver Sverige de krav på förändringar på området mänskliga rättigheter i Kina som EU:s utrikesministrar enades om under sina möten den 22 januari och den 19 mars i år, inklusive kravet på att Kina ska begränsa användandet av dödsstraffet i syfte att avskaffa det. Vi kommer även fortsättningsvis att vara aktiva i den verksamheten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.