Det kustnära fisket

Skriftlig fråga 2017/18:87 av Agneta Gille (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-10
Överlämnad
2017-10-11
Anmäld
2017-10-12
Svarsdatum
2017-10-18
Sista svarsdatum
2017-10-18
Besvarad
2017-10-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

För svenskt yrkesfiske är de övergripande målen formulerade i strategin Svenskt yrkesfiske 2020 – hållbart fiske och nyttig mat. Målen kan sammanfattas enligt följande:

  1. En förvaltning som tar både biologisk, social och ekonomisk hänsyn
  2. Regelförenklingar som minskar företagens administrativa börda
  3. Utvecklingen av näringen och en förbättrad bild av det svenska fisket som kan bidra till ökad lönsamhet och mer hållbara företag
  4. Stärkt samverkan mellan myndigheter, fiskenäringen och andra aktörer inom området.

Strategin är ambitiös och uttalar att svenskt yrkesfiske bidrar till en levande landsbygd, kust och skärgård. Utgångspunkten är att fisket ska vara ekologiskt, socialt och ekonomiskt långsiktigt hållbart.

I strategin uppmärksammas att det inom delar av fiskenäringen finns lönsamhetsproblem. För yrkesfiskare i Roslagen upplevs utvecklingen fjärma sig från strategins mål. Det är det storskaliga fisket som gynnas medan det är svårt att få gehör för kustfiskarnas frågor.  Det industriella fisket i Ålands hav slår hårt mot det kustnära fisket. Reglerna för det småskaliga kustfisket måste ses över – ekosystemansatsen måste tas på allvar. Konkurrensen från gråsäl och skarv måste uppmärksammas.

I strategin uttalas att förhoppningen är att ”gemensamma insatser ska leda till en hållbar förvaltning av fiskeresursen, sysselsättning, lönsamma företag…”.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Är statsrådet beredd att uppmärksamma de kustnära fiskarnas situation med ambitionen att även detta fiske ska kunna fortleva och bidra till en levande landsbygd, kust och skärgård?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:87 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2017/06246/FJR

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:87 av Agneta Gille (S) Det kustnära fisket

Agneta Gille har frågat mig om jag är beredd att uppmärksamma de kustnära fiskarnas situation med ambitionen att även detta fiske ska kunna fortleva och bidra till en levande landsbygd, kust och skärgård.

Mot bakgrund av målen i regeringens maritima strategi samt livsmedels-strategin finns det behov av att kontinuerligt se över och modernisera regelverket för det kustnära fisket i syfte att värna detta fiske. Enligt den gemensamma fiskeripolitiken ska medlemsstaterna inom ramen för de fiskemöjligheter som de tilldelats även sträva efter att ge incitament till fiskefartyg som använder selektiva fiskeredskap eller miljövänligare fiskemetoder, med bl.a. minskad energikonsumtion eller minskade skador på livsmiljöer.

Havs- och vattenmyndigheten har regeringens uppdrag att reglera och förvalta fisket samt fördela fiskemöjligheter, medan Statens jordbruks-verk har fått uppdraget att främja och utveckla de blå näringarna. Dessa båda myndigheter har gemensamt tagit fram strategin ”Svenskt yrkesfiske 2020 – hållbart fiske och nyttig mat” i maj 2016. Jag ser positivt på detta myndighetsinitiativ som syftar till att arbeta med de utmaningar som det kustnära fisket står inför. Myndighetsstrategin publicerades förra året och jag förväntar mig inte att myndigheterna redan ska ha hunnit implementera de strategiska målen. Jag är övertygad om att detta initiativ ger allt bättre förutsättningar för ett svenskt yrkesfiske med samverkan mellan ett levande kustfiske och ett mer storskaligt fiske.

Jag kommer fortsätta verka för ett långsiktigt livskraftigt kustfiske som ska kunna fortleva och bidra till en levande landsbygd, kust och skärgård.

Stockholm den 16 oktober 2017

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.