den kanoniska rätten

Skriftlig fråga 2002/03:17 av Stafilidis, Tasso (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-10-07
Anmäld
2002-10-08
Besvarad
2002-10-16
Svar anmält
2002-10-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 oktober

Fråga 2002/03:17

av Tasso Stafilidis (v) till justitieminister Thomas Bodström om den kanoniska rätten

För det registrerade trossamfundet Romersk-katolska kyrkans räkning har det gjorts gällande att den katolska kyrkans egen rättsordning, den kanoniska rätten, har erkänts som lag i Sverige. Kanonisk rätt innehåller t.ex. regler om förbud mot skilsmässa, en rad äktenskapshinder som inte finns i äktenskapsbalken, särskilda regler vad gäller ägande av fast egendom, särskilda regler om ogiltighet av avtal och om förlust av rättshandlingsförmåga för medlemmar av vissa religiösa ordnar. Motsvarande krav kan gälla enligt andra religiösa rättsordningar.

Jag vill fråga justitieminister Thomas Bodström:

Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta för att bringa klarhet i frågan gällande den kanoniska rätten gentemot Sveriges rikes lagar enligt ovan?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:17 besvarad av

den 16 oktober

Svar på fråga 2002/03:17 om den kanoniska rätten

Justitieminister Thomas Bodström

Tasso Stafilidis har frågat vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att bringa klarhet i den kanoniska rättens förhållande till svensk lag.

På familjerättens område, liksom på andra områden, uppkommer det situationer där de inblandade har anknytning till flera länder. Många gånger måste man då ta ställning till vilket lands lag som ska tillämpas. Svenska domstolar och myndigheter ska således ibland tillämpa utländsk rätt när ett rättsförhållande har anknytning till utlandet. Vilket lands lag som ska tillämpas regleras i den internationella privaträtten.

Den internationella privaträtten avser alltså samspelet mellan olika länders rättsordningar. Kanonisk rätt @ dvs. den romersk-katolska kyrkans eget regelsystem @ är inte någon rättsordning i den meningen. Kanonisk rätt @ eller för den delen andra religiösa regelsystem @ är alltså inte i sig tillämplig i Sverige. Däremot kan det lands lag som enligt den internationella privaträtten ska tillämpas på en viss fråga naturligtvis ibland vara mer eller mindre influerad av hur man i den katolska kyrkan ser på ett förhållande och därför sägas indirekt ge den kanoniska rätten betydelse. Men detta betyder inte att kanonisk rätt tillämpas, utan det är det andra landets lag som tillämpas.

Jag kan i sammanhanget tillägga att utländsk lag inte får tillämpas om det skulle vara uppenbart oförenligt med grunderna för den svenska rättsordningen.

Mot denna bakgrund bedömer jag att rättsläget inte är sådant att det finns behov av några åtgärder från min sida.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.