Den demokratiska utvecklingen i Pakistan

Skriftlig fråga 2007/08:257 av Hallengren, Lena (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-11-14
Anmäld
2007-11-14
Besvarad
2007-11-21
Svar anmält
2007-11-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 november

Fråga

2007/08:257 Den demokratiska utvecklingen i Pakistan

av Lena Hallengren (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Situationen i Pakistan har kontinuerligt förvärrats under de senaste 20 åren. Det är nu en akut situation i Pakistan som kan vara avgörande för inte bara landets egen framtid utan också omvärlden.

Landet står inför möjligheten till så kallade fria val som uppmuntras av USA med flera. Tyvärr är inte fria val i Pakistan en möjlighet så länge förändringar som gjorts i grundlagen sedan 1973 är kvar. Ytterligare förändringar skedde april 1984 av Zia-ul-Haq. Dessa förändringar har starkt minskat befolkningens demokratiska möjligheter – till priset av yttrandefrihet, tryckfrihet, religionsfrihet och mänskliga rättigheter, men till fördel för fundamentalisterna. Dessa lagar förnekar också en mycket stor del av befolkningen rösträtt.

Världen behöver medvetandegöras om hur framtiden i Pakistan påverkar framtiden för omvärlden. De lagar som skrivs gör möjligheterna till förändring än mindre, systematiskt har de gjort det omöjligt för stora grupper att fullgöra sina demokratiska rättigheter. Det nyinförda undantagstillståndet för några dagar sedan kommer med ett erkännande från general Parvez Musharraf om att fundamentalisterna har gjort det omöjligt att driva ett demokratiskt ledarskap för tillfället.

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att främja den demokratiska utvecklingen i Pakistan?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:257 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 21 november

Svar på fråga

2007/08:257 Den demokratiska utvecklingen i Pakistan

Utrikesminister Carl Bildt

Lena Hallengren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att främja den demokratiska utvecklingen i Pakistan.

Regeringen är mycket oroad över utvecklingen i Pakistan sedan undantagstillstånd utlystes den 3 november. Sverige har tillsammans med övriga EU-länder agerat under de senaste veckorna för att pressa president Musharraf att upphäva undantagstillståndet och frige de tusentals jurister, människorättsaktivister och oppositionella som fängslats eller satts i husarrest. EU:s ambassadörer i Islamabad gjorde den 4 november ett första gemensamt uttalande som uttryckte djup oro över Musharrafs beslut att utfärda undantagstillstånd och som kraftfullt underströk vikten av att hålla fria och rättvisa val som planerat i januari 2008. EU i Bryssel gjorde ett liknande uttalande den 6 november som också krävde att president Musharraf höll sitt löfte att avgå som arméchef senast den 15 november och att restriktionerna på medierna hävdes.

Sverige har tagit initiativ till en särskild uppvaktning av EU vid Pakistans FN-representationer i Genève och New York för att fördöma massarresteringarna, inte minst av ordföranden i Pakistans kommission för mänskliga rättigheter och FN:s särskilda rapportör för religionsfrihet, Asma Jahangir, och kräva att de fängslade friges. EU-ambassadörerna i Islamabad har också besökt många av de gripna människorättsaktivisterna. Sveriges ambassadör i Islamabad var på väg att besöka Jahangir den 16 november när hon släpptes från sin husarrest. EU överväger inför allmänna rådets möte den 19–20 november ytterligare åtgärder mot Pakistan.

Det finns indikationer på att de starka internationella påtryckningarna haft viss effekt på Musharraf. Under de senaste dagarna har presidenten på nytt utlovat att han inom kort avser att avgå som arméchef och att parlamentsvalen kommer att hållas som planerat i januari.

EU har beredskap att sända en valövervakningsmission till Pakistan om och när parlamentsvalen genomförs. Sverige är redo att delta med tre valobservatörer i denna mission. För att fria och rättvisa val ska vara möjliga att genomföra krävs emellertid först att undantagstillståndet och nuvarande restriktioner på medierna hävs, att en oberoende högsta domstol återinrättas och att de många fängslade oppositionella friges. Sverige kommer att fortsätta att verka inom EU och bilateralt för att detta sker.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.