Demokratistöd till Iran

Skriftlig fråga 2005/06:1059 av Wikström, Cecilia (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-20
Anmäld
2006-02-21
Besvarad
2006-02-28
Svar anmält
2006-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 februari

Fråga 2005/06:1059 av Cecilia Wikström (fp) till utrikesminister Laila Freivalds (s)

Demokratistöd till Iran

Den politiska utvecklingen i Iran är oroande. De reaktionära och antidemokratiska mullorna stärkte sin makt i och med valet av Mahmoud Ahmadinejad till president. Nu är det av stor betydelse att det internationella samfundet, inklusive EU, stöder de demokratiska krafter som verkar i Iran. Trycket på dem som innehar den politiska makten måste öka när det gäller den bristande respekten för mänskliga rättigheter, ekonomiskt stöd till terrororganisationer och utvecklingen av kärnvapen.

Förra veckan offentliggjorde USA:s utrikesminister att administrationen kommer att begära ytterligare 75 miljoner dollar för att främja demokrati i Iran. En stor del av pengarna kommer att satsas på radio och tv till befolkningen i Iran. Stora satsningar görs också på att nå det iranska folket via Internet. USA avser även att kraftigt utöka stödet till radiostationen Farda, som sänder regimkritiska nyheter inne i Iran.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Laila Freivalds:

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta inom EU så att oberoende radio- och tv-stationer och andra demokratiska krafter i Iran kan stärkas?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1059 besvarad av

den 28 februari

Svar på fråga 2005/06:1059 om demokratistöd till Iran

Utrikesminister Laila Freivalds

Cecilia Wikström har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta inom EU så att oberoende radio och tv-stationer och andra demokratiska krafter i Iran kan stärkas.

Först vill jag säga att jag ser med djup oro på att myndigheterna i Iran fortsätter att frihetsberöva journalister och webbloggare samt begränsa oberoende medier. Yttrandefrihet och fri tillgång till medier av olika slag är en förutsättning för ett demokratiskt samhälle. Jag vill framhålla vikten av att föra en dialog med Iran i frågan, och både Sverige och EU har, vid upprepade tillfällen, framfört vår kritik mot dessa inskränkningar av yttrande- och mediefriheten till företrädare för den iranska regeringen. Vi följer noga situationen för politiskt oliktänkande, och uppmanar kontinuerligt Iran att frige alla personer som sitter fängslade för sina åsikter, bland dem Akbar Ganji. Så skedde senast i rådsslutsatserna från EU:s utrikesministermöte i november i fjol.

Sedan 2002 har EU-kommissionen, inom ramen för the European Initiative for Democracy and Human Rights (EIDHR), avsatt 3,4 miljoner euro för att främja rättssäkerhet och mänskliga rättigheter i Iran.

Jag kan försäkra Cecilia Wikström att regeringen fortsatt avser att följa situationen för yttrande- och mediefrihet i Iran med stor uppmärksamhet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.