deltidsbrandmän i glesbygd

Skriftlig fråga 2000/01:1452 av Gunnarsson, Rolf (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-06-20
Besvarad
2001-07-05
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 juni

Fråga 2000/01:1452

av Rolf Gunnarsson (m) till försvarsminister Björn von Sydow om deltidsbrandmän i glesbygd

På många håll i landet är det stora rekryteringsproblem då det gäller att få folk till de s.k. deltidsbrandkårerna. Detta eftersom många företag försvinner, vidare har kvarvarande företag en så låg bemanning att det inte möjliggör att en eller flera personer akut kan lämna sitt arbete.

I Svärdsjö i Dalarna finns skisser på ett projekt där man bildar exempelvis ett bolag och där ett antal deltidsbrandmän tar åt sig en rad arbetsuppgifter från en rad olika arbetsgivare @ allt för att kunna stanna i bygden och för att kunna klara beredskapen för räddningstjänsten. Nu tycks hela projektet @ som kommit till på grund av rekryteringsproblem @ stupa på att räddningstjänsten inte får köpa beredskap av ett privat företag.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet följande:

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att låta räddningstjänsten köpa beredskap av privata företag?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1452 besvarad av

den 5 juli

Svar på fråga 2000/01:1452 om deltidsbrandmän i glesbygd

Försvarsminister Björn von Sydow

Rolf Gunnarsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att göra det möjligt för räddningstjänsten att köpa beredskap av privata företag.

I räddningstjänstlagen (1986:1102) finns bestämmelser som bl.a. reglerar hur en räddningskår ska vara utformad. Enligt lagens 13 § ska en räddningskår bestå av en räddningschef och en eller flera räddningsstyrkor. En räddningsstyrka ska bestå av anställd personal. Frågan om privatisering av räddningstjänst har tidigare diskuterats inom Regeringskansliet. Frågan har därvid tillbakavisats med hänvisning bl.a. till den speciella uppgiften att rädda liv som är förknippad med verksamheten. I proposition 1985/86:170 har det betonats att samhället måste ha det direkta inflytandet över skötseln av räddningstjänsten. Enligt 11 kap. 6 § regeringsformen är myndighetsutövning en så viktig och ingripande förvaltningsuppgift att den kan delegeras till enskild endast med stöd av lag. Vad gäller räddningstjänst finns dock ett undantag då kommunen kan överlåta åt annan än räddningskåren att göra räddningsinsatser som kräver särskild kompetens (t.ex. oljesanering).

Räddningstjänstutredningen föreslog i betänkandet (SOU 1994:67) lagändringar med innebörden att de kommuner som så önskar bör ges rätt att överlåta vissa delar av det skadeavhjälpandet räddningstjänstarbetet till en entreprenör. Förslaget, som mötte kritik i remissbehandlingen, fördes dock inte vidare.

Det är angeläget att den kommunala räddningstjänsten fortlöpande utvecklas och effektiviseras men det får inte ske på bekostnad av den enskildes rättstrygghet.

För närvarande genomför en särskild utredare en översyn av räddningstjänstlagen (dir. 1999:94, dir. 2001:30). Utredningen ska redovisa resultatet av sitt arbete den 1 oktober 2001. Frågor som anknyter till möjligheten för räddningstjänsten att kunna köpa beredskap av privata företag kan komma att behandlas av utredaren.

För övrigt kan jag nämna att regeringen har uppmärksammat de växande problemen med rekrytering av deltidsbrandmän och har därför den 28 juni 2001 uppdragit åt Räddningsverket att redovisa förutsättningarna för deltidsanställda brandmän vad avser rekrytering, ersättning, utbildning och arbetsförhållanden. Uppdraget ska redovisas senast den 1 november 2001. Härigenom hoppas vi få fram ett bra underlag för bedömningar och eventuella åtgärder.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.