Deklaration mot trafficking

Skriftlig fråga 2007/08:713 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-02-06
Anmäld
2008-02-12
Besvarad
2008-02-13
Svar anmält
2008-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 februari

Fråga

2007/08:713 Deklaration mot trafficking

av Carina Hägg (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Albanien, Österrike, Bosnien och Hercegovina, Bulgarien, Kroatien, Cypern, Malta, Danmark, Frankrike, Georgien, Moldavien, Rumänien, Norge och Slovakien ingår i den grupp av 14 länder som ratificerar konvention mot människohandel och trafficking. Gruppen presenterade den 30 januari en gemensam deklaration, 1016/2.1, inför konventionens ikraftträdande.

Slovakiens utrikesminister Jan Kubis välkomnade Europarådets konvention, Convention on Action against Trafficking in Human Beings, CETST No 197, ikraftträdande. Sverige har ställt sig vid sidan av arbetet genom att hittills inte ratificera konventionen. Regeringen valde i stället att lansera en begränsad insats i form av en hjälptelefon, vilket uppfattas som att regeringen tar ännu ett steg bakåt i arbetet mot människohandel som också benämns som slaveri. Jag upprepar mitt krav på att Sverige ska ratificera konventionen.

Min fråga till utrikesminister Carl Bildt är om han kommer att verka för att regeringen ställer sig bakom de 14 ländernas gemensamma deklaration till stöd för konventionen mot trafficking.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:713 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 13 februari

Svar på fråga

2007/08:713 Deklaration mot trafficking

Justitieminister Beatrice Ask

Carina Hägg har frågat utrikesminister Carl Bildt om han kommer att verka för att regeringen ställer sig bakom en gemensam deklaration av 14 länder till stöd för konventionen mot trafficking.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Den nämnda deklarationen avgavs i januari 2008 av länder som då hade tillträtt konventionen. För Sveriges del analyserar den pågående Människohandelsutredningen ett svenskt tillträde till konventionen.

Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 30 april 2008. Arbetet med ratificeringen kommer därefter att fortsätta inom Regeringskansliet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.