Databassystemet Sofies framtid

Skriftlig fråga 2005/06:1419 av Tjernberg, Gunilla (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-04-13
Anmäld
2006-04-18
Besvarad
2006-04-20
Svar anmält
2006-04-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 april

Fråga 2005/06:1419 av Gunilla Tjernberg (kd) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Databassystemet Sofies framtid

I början av 1990-talet skapades databassystemet Sofie för Länsmuseet i Umeå. Sofie fyllde ett stort behov för registrering av samlingar av kulturhistoriska och arkeologiska föremål, konst, fornlämningar med mera. Det stora behovet fanns inte bara i Umeå utan merparten av länsmuseerna, kommunala museer, kommuner, hembygdsföreningar och hemslöjdsförbund med flera var i stort behov av ett flexibelt system anpassat för mindre och medelstora användare. Sofie utvecklades också för att passa olika användare. Under tre år erhölls utvecklingsbidrag från Statens kulturråd. Men ett datasystem behöver ständig utveckling och de ca 350 användarna har mycket begränsade ekonomiska ramar och klarar inte att bära högre kostnader än i dag. För Sofies fortsatta utveckling krävs därför fortsatt statligt stöd.

Alternativa databaser finns, men den som är näst störst har cirka tio användare och är skapad för större museer och samlingar. Om Sofies kvalitet inte kan fortsätta att hållas på en hög nivå tvingas de mindre museerna till höga kostnader för konvertering och del i ett minst lika dyrt alternativ. Användare som är små och saknar riksstatus önskar statligt stöd till Sofie så att man kan fortsätta att utveckla och nyttja det mycket uppskattade systemet och på så sätt bevara den museala kvaliteten och bredden runtom i landet.

Vilka åtgärder avser kulturministern att vidta för att säkerställa Sofies framtid?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1419 besvarad av

den 20 april

Svar på fråga 2005/06:1419 om databassystemet Sofies framtid

Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky

Gunilla Tjernberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerhetsställa databassystemet Sofies framtid.

Sofie skapades ursprungligen för Länsmuseet i Umeå för att registrera och tillgängliggöra museets samlingar. Systemet har därefter utvecklats på ett mycket positivt sätt och används i dag av länsmuseer, kommunala museer, hembygdsföreningar med flera. Data- och Internetbaserade system är utan tvekan viktiga instrument för att ge allmänheten ökad tillgänglighet till kulturarvet.

Gunilla Tjernberg frågar vilka åtgärder jag ska vidta för att säkerställa Sofies framtid, men på museets egen hemsida ger man en positiv bild av databasens framtid: ”Vi tror starkt på, och planerar för, att SOFIE reflex kommer att vara ett ledande program för museerna och hembygdsrörelsen under lång tid framöver. Ekonomin pekar åt rätt håll, tekniken är i fas med nutidens krav och den nya grunden i programmet är byggd för att kunna ta emot framtidens krav.”

Inom ramen för den statliga kulturpolitiken är det en högt prioriterad fråga att det utvecklas redskap för att vårda, bevara och tillgängliggöra museernas samlingar. I den nyligen lämnade vårbudgeten har regeringen därför föreslagit ytterligare resurser till det mycket framgångsrika Accessprojektet som startades i början på året. Statens kulturråd får därmed sammanlagt 273 miljoner kronor att fördela under 2006 och 295 miljoner kronor under 2007.

Därutöver lämnar staten årligen bidrag till bland annat regionala museer, som för 2005 uppgår till drygt 143 miljoner kronor.

Staten lämnar med andra ord betydande resurser för att vårda, bevara och tillgängliggöra den nationalskatt som förvaltas av våra museer. Ett betydande ansvar ligger dock även på berörda landsting, kommuner och andra huvudmän för museerna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.