Till innehåll på sidan

Covid-19-vaccination för personer som lever med assistans och deras assistenter

Skriftlig fråga 2020/21:924 av Pia Steensland (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-09
Överlämnad
2020-12-09
Anmäld
2020-12-10
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Precis som socialministern uttryckte det under presskonferensen den 4 december 2020 skänker möjligheten till vaccination mot covid-19 ett hopp till hela samhället om att det finns ett slut på den pågående pandemin, men kanske framför allt till alla de personer som tillhör en riskgrupp. Dessa personer har tvingats till större isolering än befolkningen i stort för att minimera risken att bli smittad av viruset.

Vaccineringen mot covid-19 ska ske efter behov. Kristdemokraterna instämmer därför med regeringen om att det behövs en prioriteringsordning av vilka grupper som ska erbjudas vaccin i första hand.

Folkhälsomyndigheten, som ansvarar för att ta fram rekommendationer för vilka personer som ska erbjudas vaccination mot covid-19, har uppgett följande prioriteringsordning:

  • personer som bor på särskilda boenden för äldre eller som har hemtjänst, i huvudsak personer som är 70 år och äldre
  • personal inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård och övrig omsorgspersonal som arbetar nära personer enligt ovan
  • vuxna som bor tillsammans med personer som har hemtjänst.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer beskriver vidare att i nästa steg kommer övrig personal inom omsorgen och hälso- och sjukvården och övriga personer som tillhör riskgrupper att erbjudas vaccination (en mer detaljerad rekommendation för prioritering håller på att tas fram). Därefter kan det vara aktuellt att erbjuda övriga delar av befolkningen från 18 års ålder och uppåt vaccination.

Inom funktionshindersorganisationerna har den föreslagna prioriteringsordningen väckt oro eftersom varken personer som har behov av LSS-insatser inklusive personlig assistans eller personal inom LSS-verksamhet inklusive assistenter är omnämnda. Vi kristdemokrater delar den oron.

Alla personer som har LSS-insatser eller lever med assistans tillhör inte per automatik en riskgrupp, men en stor andel gör det. För de personer som lever med personlig assistans förekommer det också, precis som inom hemtjänsten, många nära och intima situationer mellan assistanstagaren och assistenten då risken för smitta är hög.

På samma sätt som personer med behov av LSS-insatser inte per automatik tillhör en riskgrupp gör inte heller alla personer som har hemtjänst det. På gruppnivå har dock båda dessa grupper drabbats lika hårt av den isolering som de har tvingats till för att minska smittrisken. Kristdemokraterna anser därför att det är angeläget att även personer med omfattande funktionsnedsättning och personal inom LSS-verksamhet prioriteras högt i vaccinationsplanen. Det skulle skänka ett hopp till många människor och ge dem kraft att orka hålla i och hålla ut med de strikta restriktioner som är nödvändiga fram tills ett vaccin är tillgängligt.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kommer ministern och regeringen att verka för att även personer som lever med assistans eller är i behov av andra LSS-insatser samt personliga assistenter och personal inom LSS-verksamhet ska prioriteras högt vid vaccination mot covid-19?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:924 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:924 av Pia Steensland (KD)
Covid-19-vaccination för personer som lever med assistans och deras assistenter

Pia Steensland har frågat mig om jag och regeringen kommer att verka för att även personer som lever med assistans eller är i behov av andra LSS-insatser samt personliga assistenter och personal inom LSS-verksamhet ska prioriteras högt vid vaccination mot covid-19.

Det är en styrka för Sverige att det finns en bred uppslutning i riksdagen både för värdet av vaccin och för att den som har det största behovet ska vaccineras först mot covid-19. Syftet med vaccinationerna är i ett första skede att skydda grupper som löper störst risk att bli allra svårast sjuka av covid-19. Folkhälsomyndigheten har därför på regeringens uppdrag tagit fram en prioritetsordning inom ramen för den nationella vaccinationsplanen, precis som Pia Steensland skriver.

Folkhälsomyndigheten kommer att fortsätta att uppdatera och vidareutveckla prioritetsordningen för olika grupper i samhället. I det arbetet beaktar myndigheten exempelvis behovet hos personer inom LSS-verksamhet.

Stockholm den 16 december 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.