Coronasmittan och skolplikten

Skriftlig fråga 2019/20:1201 av Michael Rubbestad (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-04-16
Överlämnad
2020-04-16
Anmäld
2020-04-17
Svarsdatum
2020-04-29
Sista svarsdatum
2020-04-29
Besvarad
2020-04-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

I såväl Sverige som i många andra delar av världen fortsätter coronaviruset att breda ut sig. Regeringen har beslutat att inte stänga skolor, vilket av naturliga skäl leder till att många föräldrar och vårdnadshavare är oroliga för sin familj, sina nära och kära. Särskilt oroliga är kanske de familjer där någon i familjen eller dess närhet tillhör en riskgrupp.

Det nationella informationsnumret om coronaviruset i Sverige, 113 13, svarar på en direkt fråga att barn som själva inte upplever symtom ska gå till skolan. I ett reportage publicerat tisdagen den 14 april 2020 ringer en journalist till 113 13 och spelar in samtalet för att publicera i sin artikel. I samtalet uppger han inte bara att hans fru uppvisar mycket kraftiga symtom, utan meddelar att hon till och med diagnosticerats med covid-19. Hon är ett bekräftat fall.

Han berättar vidare för 113 13 att hans barn umgåtts nära med sin mor under påskhelgen, de har ”både pussats och kramats”, och han undrar nu om det är lämpligt att skicka barnen till skolan när deras mamma är diagnosticerad med covid-19 och uppenbart spridit sjukdomen vidare till sina barn, även om de inte uppvisar några symtom.

Hur han än vänder och vrider på frågan är svaret glasklart, barnen ska gå till skolan trots omständigheterna.

Den enda möjlighet föräldrar och vårdnadshavare har för att skydda sina och andras barn samt den mycket utsatta skolpersonalen, som ibland är av äldre ålder och således mer av en riskgrupp, från dessa risker är att bryta mot lagen om skolplikt och låta barnen stanna hemma.

Lagbrott ställs mot den egna hälsan och säkerheten.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Anser ministern att det är rimligt att friska barn, barn i riskgrupper och skolpersonal befinner sig i samma klassrum som barn vars föräldrar och vårdnadshavare är konstaterat smittade och uppvisar tydliga symtom?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1201 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)



U2020/02398/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1201 av Michael Rubbestad (SD)
Coronasmittan och skolplikten

Michael Rubbestad har frågat mig om jag anser att det är rimligt att friska barn, barn i riskgrupper och skolpersonal befinner sig i samma klassrum som barn vars föräldrar och vårdnadshavare är konstaterat smittade och uppvisar tydliga symtom.

Hela samhällets fokus är att begränsa smittspridningen, säkra vården, skydda riskgrupperna och hantera pandemins konsekvenser – här är förskolan och skolan inget undantag.

Eftersom den rådande situationen med covid-19 troligen kommer att bli långvarig måste vi ta ansvar för att skolan fungerar samtidigt som vi bekämpar smittspridningen. Skolplikten och rätten till utbildning är en hörnsten i det svenska samhället. Alla barn som är bosatta i Sverige omfattas av skollagens bestämmelser om skolplikt och rätt till utbildning. Utgångspunkten är att skolpliktiga barn ska närvara i skolan för att fullgöra sin skolplikt. Skolan spelar en mycket viktig roll i barns liv, inte bara som en plats för att utveckla kunskaper och värden utan även som en plats för möten med andra barn och vuxna.

Vi befinner oss i en extraordinär och svår situation som innebär att verksamheter tillfälligt kan behöva bedrivas på andra sätt än vanligt. Regeringen har därför fattat ett flertal beslut för att skapa mer flexibilitet i regelverket, så att huvudmän och skolor ska kunna anpassa sin verksamhet efter förutsättningarna under pandemin. Regeringen har t.ex. beslutat en förordning som bl.a. utökar möjligheten att bedriva fjärr- och distansundervisning i det fall skolor är öppna men många elever och lärare är hemma utifrån en rekommendation från Folkhälsomyndigheten, se förordningen (2020:115) om utbildning på skolområdet och annan pedagogisk verksamhet vid spridning av viss smitta.

Friska barn ska gå i skolan. Däremot ska barn precis som vuxna stanna hemma vid minsta symtom.

Om det finns särskilda skäl kan man uppfylla skolplikten på annat sätt. Enligt skollagen ska särskild undervisning anordnas i hemmet eller på annan lämplig plats för elever i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan som på grund av sjukdom eller liknande skäl inte kan delta i vanligt skolarbete under längre tid, men som inte vårdas på sjukhus eller en institution som är knuten till ett sjukhus. Sådan undervisning ska så långt det är möjligt motsvara den undervisning som eleven inte kan delta i. I all utbildning enligt skollagen som rör barn ska barnets bästa vara utgångspunkt.

Vid sjukdom som generellt innebär ökad risk för ett allvarligt förlopp vid luftvägsinfektioner bör en drabbad individ rådgöra med sin behandlande läkare kring vad som kan göras för att minska risken kopplad till sjukdomen covid-19.

Det är särskilt viktigt att skydda de grupper av individer som löper störst risk att drabbas av ett särskilt allvarligt sjukdomsförlopp vid insjuknande i covid-19. Regeringen gör dock bedömningen att det i dagsläget inte finns anledning att införa generella undantag från skollagens bestämmelser om närvaro, utan att beslut måste fattas utifrån omständigheterna i varje enskilt fall.

Stockholm den 28 april 2020

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.