Bullergränsvärden för luftvärmepumpar

Skriftlig fråga 2009/10:529 av Oskarsson, Christina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2010-02-17
Inlämnad
2010-02-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2010-03-02
Besvarad
2010-03-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 februari

Fråga

2009/10:529 Bullergränsvärden för luftvärmepumpar

av Christina Oskarsson (s)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Vi lever i en tid då alternativa uppvärmningsmöjligheter är ett måste och där luftvärmepumpar är en av valmöjligheterna. Allt fler fastighetsägare installerar också luftvärmepumpar, vilket i grunden är mycket positivt. Det finns dock i dag inga begränsningar för var på fastigheten de får installeras eller vilka bullernivåer som anses acceptabla.

Ljudvolymen varierar med fabrikatets kvalitet och effekt, när de stängs av eller sätts på och om fläkten har hamnat i obalans eller inte. Resultatet kan dock i olyckliga fall bli ett ständigt bakgrundsbuller över landets bostadsområden.

I dag finns som sagt vare sig riktvärden eller normer för hur mycket en luftvärmepump får låta. Det behövs inte heller vare sig bygglov eller bygganmälan för att installera en pump på en fastighet.

Min fråga till miljöministern är därför om han avser att vidta några åtgärder för att fastställa bullergränsvärden för luftvärmepumpar och arbeta för att bygglovspröva installation av dessa apparater?

 

Svar på skriftlig fråga 2009/10:529 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 2 mars

Svar på fråga

2009/10:529 Bullergränsvärden för luftvärmepumpar

Miljöminister Andreas Carlgren

Christina Oskarsson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att fastställa bullergränsvärden för luftvärmepumpar och arbeta för att bygglovspröva installation av dessa apparater.

Naturvårdsverket har att samordna olika myndigheters arbete avseende omgivningsbuller, som också inkluderar buller från luftvärmepumpar. Det är bestämmelserna i miljöbalken som ska tillämpas. Christina Oskarsson tar specifikt upp buller från luftvärmepumpar. Jag vill dock nämna att små värmepumpsanläggningar för utvinning av värme ur mark och ytvatten som regel är anmälningspliktiga. Kommunerna får föreskriva att det krävs kommunens tillstånd för att installera sådana värmepumpsanläggningar om det behövs för att skydda människors hälsa eller miljön. Likaså om det behövs för att hindra uppkomst av olägenheter för människors hälsa får en kommun meddela föreskrifter om luftvärmepumpar för en- och tvåbostadshus. En sådan föreskrift kan i vissa fall innebära krav på tillstånd.

Enligt bestämmelserna i plan- och bygglagstiftningen krävs bygglov huvudsakligen för åtgärder i befintliga byggnader vid tillbyggnad och för att inreda byggnaden helt eller delvis för annat ändamål. Enligt bestämmelser i förordning (1994:1215) om tekniska egenskapskrav på byggnadsverk med mera ska byggnader och anläggningar vara projekterade och utförda på ett sådant sätt att buller, som uppfattas av brukarna eller andra personer i närheten, inte ligger på en nivå som  medför en oacceptabel risk för dessa personers hälsa och som möjliggör sömn, vila och arbete under tillfredsställande förhållanden. Föreskrifter om buller vid nybyggnad finns i Boverkets byggregler. Allmänna råd och riktlinjer om buller ges ut av Arbetsmiljöverket, Socialstyrelsen och Naturvårdsverket.

Bullerstörningar kommer från många källor och det bör i första hand minimeras vid källan. Kommunerna kan, som jag nämnt, genom lokala föreskrifter kräva tillstånd för installation av luftvärmepumpar. Jag anser mot denna bakgrund att det inte är ändamålsenligt att vidta åtgärder för att fastställa gränsvärden för buller per bullerkälla. Detta gäller inte minst beroende på att det torde vara mycket svårt att bevaka efterlevnaden och att den sammantagna bullernivån med nödvändighet kommer att variera över landet. Generellt vill jag beträffande frågor om att införa krav på bygglov och kommunala tillstånd konstatera att ett sådant förfarande alltid måste vägas mot erhållen samlad nytta.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.