Till innehåll på sidan

Brottsförebyggande Centrum i Värmland

Skriftlig fråga 1998/99:484 av Staaf-Igelström, Lisbeth (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-03-23
Besvarad
1999-03-31
Anmäld
1999-04-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:484 av Lisbeth Staaf-Igelström (s) till justitieministern om Brottsförebyggande Centrum i Värmland

den 23 mars

 

Brottsförebyggande Centrum i Värmland (BFC) bildades 1995 och är en ideell förening där myndigheter, kommuner, företag och organisationer kan bli medlemmar. I dag är 15 av 16 kommuner medlemmar liksom länsstyrelsen, landstinget, polismyndigheten, universitetet och ytterligare ett femtontal företag och organisationer.

BFC arbetar med att utveckla lokala och regionala brottsförebyggande strategier, byggda på kunskap om kriminalitetens utveckling, orsaker och verkningar. Verksamheten omfattar i första hand Värmland, men föreningen har också samarbete och informationsverksamhet både nationellt och internationellt. De projekt som man arbetar med nu är bl.a. kommunala trygghetsplaner, arbetet mot nazism och främlingsfientlighet samt att motverka negativa ungdomskulturer. Nu planerar BFC att arbeta förebyggande med att ta fram strategier mot de militanta veganerna.

Eftersom BFC är ensamt i sitt slag i Sverige har dess föredömliga arbete uppmärksammats och det bedriver en omfattande studiebesöks- och informationsverksamhet. Önskemål och behov om insatser från BFC är många, men BFC har små ekonomiska och personella resurser. Då BFC:s arbete inte enbart är av regionalt intresse, utan också har nationell betydelse, anser jag att BFC behöver ett nationellt stöd.

 

Vilka åtgärder är justitieministern beredd att vidta för att BFC skall få ett nationellt stöd?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:484 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:484 om Brottsförebyggande Centrum i Värmland
    Justitieminister Laila Freivalds

den 31 mars

 

Lisbeth Staaf-Igelström har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att Brottsförebyggande Centrum i Värmland skall få ett nationellt stöd.

Det arbete som utförs av centrumet är av oerhört stor betydelse för det lokala brottsförebyggande arbetet i Värmland. Man har framgångsrikt kunnat bygga upp en organisation där så gott som samtliga kommuner i länet samverkar med bl.a. polismyndigheten - som också avsatt betydande resurser för arbetet. Denna samverkan vittnar om att hela regionen insett att det förebyggande arbetet bör vara prioriterat och kan löna sig också ekonomiskt. Den fungerar också som inspiration för verksamheten i andra regioner.

För sitt arbete med att ge stöd åt kommunerna i Värmland att upprätta trygghetsplaner har centrumet fått ekonomiskt bidrag från den statliga kommittén för genomförandet av det nationella brottsförebyggande programmet, Kommittén för brottsförebyggande arbete (KBA). Sammanlagt har centrumet under åren 1997 och 1998 beviljats 570 000 kr för arbetet med trygghetsplaner för Värmlands län. Utöver detta har åtta av kommunerna i Värmlands län beviljats 50 000 kr vardera i startbidrag för lokala brottsförebyggande råd, sammanlagt 400 000 kr.

De av regeringen avsatta ekonomiska medlen för stöd till lokalt brottsförebyggande arbete disponeras från årsskiftet av Brottsförebyggande rådet (BRÅ) och beviljas i enlighet med de övergripande riktlinjer som regeringen angett i myndighetens regleringsbrev. De ekonomiska medel som finns att fördela är begränsade och skall användas på ett sådant sätt att vi framgångsrikt kan utveckla det brottsförebyggande arbetet i hela landet. Ett av målen för det lokala brottsförebyggande arbetet är att det skall utvecklas på ett sådant sätt att det integreras i den löpande långsiktiga verksamheten lokalt.

Det är också möjligt att få nationellt stöd i andra former. En av BRÅ:s huvuduppgifter är just att ge stöd till lokalt brottsförebyggande arbete - genom att initiera, följa upp och utvärdera sådana projekt och genom att samla in och sprida kunskap om framgångsrika projekt och samverkansformer och genom att bidra till att behovet av kvalificerad utbildning tillgodoses. Vid BRÅ finns det också stor samlad kunskap om brottsligheten och dess orsaker samt kriminalstatistik på lokal nivå.

Jag vill slutligen påpeka att regeringen anser att det är av stor betydelse att det finns en samordning regionalt av det lokalt knutna brottsförebyggande arbetet. Frågan om hur sådant arbete skall utvecklas kommer att övervägas inom Regeringskansliet i samband med att KBA överlämnar sin slutrapport till regeringen under våren.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.