Bredband åt alla

Skriftlig fråga 2020/21:714 av Ida Karkiainen (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-26
Överlämnad
2020-11-26
Anmäld
2020-11-27
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Regeringen publicerade i slutet av 2016 en ny strategi för ett helt uppkopplat Sverige år 2025. Ett mål i strategin är att under 2020 bör utbyggnaden ha gjort att 95 procent av alla hushåll och företag har tillgång till bredband om minst 100 megabit per sekund.

Post- och telestyrelsens (PTS) uppföljning av bredbandsstrategin, som kom i oktober i år, visar att vi är på väg att missa 95-procentsmålet med 7–8 procentenheter. 2019 hade cirka 85 procent av hushållen och företagen i riket tillgång till 100 megabit per sekund. I Norrbottens län var motsvarande siffra cirka 78 procent.

Under 2020 har PTS delat ut 136 miljoner kronor i stöd till utbyggnad i glesbefolkade områden, områden som marknadskrafterna inte är intresserade av. Avsikten med stödet ligger precis i linje med vad som behövs och visar att regeringen vill ta ansvar för att alla medborgare ska ha jämlik tillgång till bredband. Men när PTS utformade stödet smög sig vissa urvalsprinciper in som riskerar att leda fel. Det finns urvalskriterier om kostnadseffektivitet och lägsta pris per byggnad, vilket per definition står i strid med ambitionen att nå de glesaste områdena, där priset per byggnad snarare lär vara högst. Och följaktligen var inte landets glesaste region, Norrbotten, med när fyra regioner valdes ut för 2020 som första stödår. PTS pekade i stället ut Blekinge, Värmland, Västernorrland och Västra Götaland.

I budgeten för 2021 har regeringen föreslagit ytterligare 1,4 miljarder för bredbandsutbyggnad i områden som inte kommer att kunna anslutas på marknadsmässig grund. Det är mycket välkommet.

I bredbandsstrategin finns även målet att hela Sverige ska ha tillgång till snabbt bredband 2025. I sin uppföljning av detta mål bedömer PTS att det trots regeringens ökade anslag krävs ytterligare 20 miljarder kronor, för utbyggnad i områden som inte kommer att kunna anslutas på kommersiell grund, för att uppnå målet i dess helhet. Regeringen har under såväl förra som denna mandatperiod avsatt stora belopp för bredbandsutbyggnad i hela landet. Ändå har vi högre ambitioner än vad medlen räcker till. 

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad avser statsrådet att göra för att hela Sverige, även landets mest glesbefolkade områden, ska ha tillgång till snabbt bredband 2025?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:714 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2020/21:714 av Ida Karkiainen (S)

Bredband åt alla

Ida Karkiainen har frågat mig vad jag avser att göra för att hela Sverige, även landets mest glesbefolkade områden, ska ha tillgång till snabbt bredband 2025.

Det långsiktiga målet i bredbandsstrategin är att 98 procent av hushåll och företag bör ha tillgång till bredband om minst 1 Gbit/s, resterande 1,9 procent bör ha tillgång till minst 100 Mbit/s och 0,1 procent bör ha tillgång till minst 30 Mbit/s senast år 2025. I oktober 2019 hade ca 92 procent av alla hushåll och företag antingen tillgång till 1 Gbit/s eller fiber i absoluta närheten. När det gäller uppfyllelse av målet till 2020 genomför Post- och telestyrelsen (PTS) en uppföljning av bredbandsstrategin som kommer att redovisas mars 2021.

Skillnaderna i tillgång till bredband mellan tätort/småort och landsbygd minskar, men det är fortfarande en ojämn fördelning av tillgången i landet, vilket gör fortsatt statliga satsningar nödvändiga. I enlighet med regeringens förslag i budgetpropositionen för 2020 beslutades att 650 miljoner kronor ska användas till ett nytt stöd för utbyggnad av snabbt bredband i hela landet under perioden 2020−2022. Regeringen föreslår i budgetpropositionen 2021 att ytterligare 1,4 miljarder kronor tillförs för att stärka det nationella stödsystemet för bredbandsutbyggnad 2021.

Regeringen har specificerat i PTS regleringsbrev för 2020 att myndigheten ska verka för en god tillgänglighet till snabbt bredband i hela Sverige, inte minst i mer glesbefolkade områden. Dessutom har länsstyrelserna i uppdrag att, genom att främja och stödja insatser för bredbandsutbyggnad, verka för uppfyllelsen av målet om att Sverige ska ha bredband i världsklass.

Under innevarande programperiod för landsbygdsprogrammet (2014−2020) har regeringen satsat ca 4,45 miljarder kronor på bredbandsstöd. Utöver det har regeringen inom regionalfonden även möjliggjort satsningar på ca 1,2 miljarder kronor för utbyggnad av större ortssammanbindande bredbandsnät.

Det är viktigt att främja utbyggnaden i hela landet genom att verka för en god samverkan mellan de aktörer som har viktiga roller. Regeringen har därför fattat beslut om en fortsättning för Bredbandsforum samt uppdrag till Post- och telestyrelsen att vara ett stöd till Bredbandsforum och regeringen i arbetet med att främja tillgången till bredband. Regeringen har också beslutat att erbjuda regionerna och Gotlands kommun att upprätthålla en funktion som regional bredbandskoordinator även under perioden 2021−2025 i syfte att bidra till att frågorna även placeras i ett strategiskt regionalt utvecklingsperspektiv.

Stockholm den 9 december 2020

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.